Japan snizio prognoze gospodarskog rasta

Japan je snizio prognozu gospodarskog rasta za godinu koja završava u ožujku 2012. i za narednih 12 mjeseci, ukazujući na snažno jačanje jena, posljedice prirodne katastrofe i dužničku krizu u eurozoni.

U tekućoj fiskalnoj godini koja završava u ožujku 2012. vlada sada očekuje blagi pad realnog BDP-a, za 0,1 posto, dok je u kolovozu prognozirala njegov rast za 0,5 posto. U narednoj fiskalnoj godini drugo po veličini azijsko gospodarstvo rasti će po stopi od 2,2 posto, čime je vlada revidirala kolovošku procjenu o rastu u rasponu od 2,7 do 2,9 posto.

U vladi navode da su u fiskalnoj godini koja je počela u travnju "gospodarske aktivnosti nacije bile ozbiljno oštećene" potresom i tsunamijem od 11. ožujka. Gospodarstvo se oporavilo nakon brze obnove lanaca opskrbe, stoji u priopćenju. No, nakon ljeta oporavak je usporio zbog brzorastućeg jena i usporavanja svjetskog gospodarstva prouzročenog europskom dužničkom krizom.

Očekuju da će naredne godine cijene ostati stabilne, predviđajući njihov rast za neznatnih 0,1 posto, što predstavlja dodatnu nevolju tvrtkama koje se već dugo bore sa štetnim učincima deflacije. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox