Japan udvostručio stopu PDV-a

Japan, opterećen najvećim dugom među razvijenim državama svijeta, odlučio je do 2015. godine udvostručiti stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV), koja trenutno iznosi 5 posto.

Prema novome zakonu, stopa PDV-a od travnja 2014. godine bit će podignuta na 8 posto, a potom u 2015. na 10 posto. Posljednji puta Japan je povećao porez na potrošnju 1997. godine, što je tada doprinijelo padu gospodarstva u 20-mjesečnu recesiju, a tadašnjeg premijera Ryutara Hashimota stajalo gubitka funkcije.

Povećanje PDV-a, o kojem je u petak gornji dom japanskog parlamenta donio konačnu odluku, smanjit će potrebu za zaduživanjem te zemlje putem izdavanja državnih obveznica. Očekuje se da će se time godišnje u japanski proračun sliti 10.000 milijardi japanskih jena novih prihoda (128 milijardi dolara).

Međutim, japanska državna potrošnja i dalje će biti znatno iznad proračunskih prihoda i to još godinama. Naime, procjenjuje se da će državna potrošnja u iduće tri godine rasti za 10.900 milijardi jena godišnje, ponajviše zbog sve bržeg starenja populacije. Mnogi analitičari kažu da bi bilo potrebno dodatno povećanje poreza u toj zemlji, kao i smanjivanje socijalnih beneficija, da Japan riješi problem proračunskih deficita. Japanski dug doseže čak 218 posto BDP-a, podaci su Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD). (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox