Japanci zatvaraju tvornice u Kini

Nekoliko velikih japanskih kompanija odlučilo je zatvoriti svoje pogone u Kini zbog zabrinutosti oko sigurnosti zaposlenika.

Canon je najavio zaustavljanje proizvodnje u trima od četiri svoje tvornice u Kini. Sličnu mjeru najavio je i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih prodavaonica automobila. Mjere će zasad vrijediti danas i sutra, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost zaposlenika, objavile su te kompanije. U subotu i nedjelju bilo je više masovnih protujapanskih prosvjeda u Kini, uključujući i one ispred veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju. Prosvjedi su bili potaknuti eskalacijom napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja u Istočnom kineskom moru, piše HRT

Na protujapanskim okupljanjima bilo je tisuće Kineza, napadnute su japanske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova. Palili su se i japanski automobili, a u gradu Qingdaou prosvjednici su provalili u jednu japansku tvornicu. Japanska vlada upozorila je svoje državljane u Kini da bi moglo doći do novih masovnih prosvjeda u utorak kada Kina obilježava spomendan na japansku ratnu okupaciju. Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju država na najvišu razinu od 2010. godine. To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoyu od privatnog japanskog vlasnika, unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini. Peking takav potez smatra provokativnim kršenjem kineskog suvereniteta. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox