Japanska tuna na akciji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je kako je radijacija izmjerena u namirnicama nakon razornog potresa i tsunamija u kojima je 11. ožujka oštećeno nekoliko nuklearnih reaktora u Japanu, "puno ozbiljnija" nego što se ranije vjerovalo, prenijele su agencije.

Inženjeri su uspjeli spojiti električne kablove na svih šest reaktora nuklearnog kompleksa Fukushima, 240 km sjeverno od Tokija, te su pokrenuli vodenu pumpu na jednome od njih kako bi se smanjilo pretjerano zagrijavanje, koje je uzrokovalo najtežu nuklearnu krizu u svijetu u zadnjih 25 godina. Od posljedica potresa i tsunamija koji su pogodili Japan 11. ožujka smrtno je stradalo ili se smatra nestalim 21.000 stanovnika, a ekonomski gubici dosad su procijenjeni na oko 250 milijarda američkih dolara, no japanski premijer Naoto Kan izjavio je kako se stanje u nukelarnoj elektrani postupno poboljšava.

Unatoč dobrim vijestima iz nuklearke, raste zabrinutost zbog radioaktivnih čestica koje su već odletjele u atmosferu, kontaminiravši namirnice i pitku vodu. Ministarstvo zdravstva pozvalo je stanovnike koji žive u blizini elektrane Fukushima da ne konzumiraju vodu iz slavina, s obzirom na činjenicu da su ondje izmjerene visoke razine radioaktivnog joda. Stanovništvo je zabrinuto zbog radijacijom zagađenog povrća i mlijeka, iako dužnosnici nastoje objasniti kako izmjerene razine nisu opasne. Vlada je zabranila prodaju neobrađenog mlijeka iz prefekture Fukushima i špinata iz iste regije.

Situacija je ozbiljna - rekao je glasnogovornik WHO-a Peter Cordingley iz regionalnog ureda institucije zadužene za područje zapadnog Pacifika. Stvar je puno ozbiljnija nego što je itko mislio prvih dana, kada smo vjerovali da se problem može ograničiti na područje od 20 do 30 km. Pretpostavljamo da su neki zagađeni proizvodi uspjeli 'izaći' iz kontaminirane zone - rekao je i dodao kako nema dokaza o tomu da su zagađene namirnice iz Fukushime izvezene u druge zemlje. Japan je veliki uvoznik hrane, no ima i znatan izvoz - uglavnom voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe i plodova mora - a najveća su mu tržišta Hong Kong, Kina i SAD. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox