Jastreb: Vukovar se mogao obraniti samo ranijim rušenjem mostova na Dunavu

Na današnji dan prije 19. godina pao je Vukovar nakon 87 dana herojskog otpora. U intervjuu za Večernji list, Mile Dedaković Jastreb govori o značenju vukovarskog otpora. Da je vukovar pao za dan-dva, danas bi ovo bila Srbija, smatra Jastreb, a kaže da do neba cijeni jedan do dva posto hrvatskih Srba koji su branili Vukovar.

Za vrijeme obrane, vođena je evidencija o poginulima i ranjenima na obje strane. Procjene sa samog mjesta dogđaja kažu da je u Vukovaru bilo oko 15 000 poginulih i 45 000 ranjenih na strani okupatorske vojske, govori Mile Dedaković za Večernji list. Time Jastreb opovrgava jedini podatak sa srpske strane koji je procurio u crnogorskom časopisu Monitor o 8 000 poginulih srpskih vojnika u Vukovaru.

Važnost vukovarske obrane do posljenje kapi krvi, bila je i u tome što je hrvatska dobila tri mjeseca da se pripremi za rat. Otpor u Vukovaru oslabio je JNA za oko 400 tenkova i desetak vojnih zrakoplova, objašnjava Dedaković za Večernji list. Rušenje mosta na Gunji bilo je od presudne strateške važnosti, a naredio ga je Jastreb iako nije imao ovlasti za to. Zvao me Tuđman tada... Tuđman me je pitao je li točno da se planira srušiti taj most. Ja sam mu rekao da, ako on zapovijedi da ga se ne sruši, ja ču ga poslušati, ali sam mu objasni zašto je to nužno. Saslušao me i nije mi naredio da ga ne rušim - svjedoči Jastreb.

Dedaković govori kako tada nije bi svjestan da Hrvatska nema ni vojske ni oružja za obranu Vukovara, a jedini mogući način da se obrani Vukovar je bio rušenje dva mosta preko Dunava u sedmom ili osmom mjesecu.

Na Tadićev posjet i ispriku, Jastreb gleda pozitivno, no istom i zamjera Tadiću što nije kazao tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku.(MŠ)

 

 

 

Izvor: tiskani dnevnik Večernji list, izdanje 18. studenog 2010., broj: 16 852

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox