Jedan rekonstruirani teretni vagon HŽ-a... check!

Hrvatskim željeznicama danas je u Radionici željezničkih vozila Čakovec predano rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se odobrava uporaba novog rekonstruiranog dvoosovinskog plato-vagona tipa Lgs-z, a nakon čega u uporabu kreću 23 rekonstruirana vagona za prijevoz kontejnera koja će prevoziti nove terete za HŽ Cargo.

 

Ti će se vagoni koristiti za kontejnerski promet koji je u porastu i za kojim postoji sve veće zanimanje, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta koji je rješenje predao predsjedniku Uprave HŽ holdinga Zlatku Rogožaru. Mileta je kazao i kako će novi vagoni pomoći dolasku novih tereta u Luku Rijeka, da će novi cargo centar Zagreb povećati potrebu za kontejnerskim vagonima, a dobro će doći i Cargu 10, zajedničkom poduzeću željeznica Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Predsjednik Uprave HŽ holdinga Zlatko Rogožar istaknuo je da je ova rekonstrukcija temelj za buduće jer je već sada dogovorena rekonstrukcija dodatnih 57 vozila. Ukupna vrijednost cijele investicije je 16,5 milijuna kuna, a financira se iz sredstava državnog proračuna za poticanje kombiniranog prijevoza. Prototip vagona i ostala 22 vagona iz iste serije sagrađeni su u Radionici željezničkih vozila u čakovcu u suradnji s Remontom i proizvodnjom željezničkih vozila iz Slavonskog Broda i u potpunosti je, od projekta do realizacije, rezultat znanja i rada zaposlenika tih dviju tvrtki koje time stječu i dodatne reference za nastup na europskom tržištu.
Rogožar je kazao i kako su u pregovorima sa željeznicama susjednih zemalja za novih 80 rekonstrukcija, a nada se da će se uskoro moći govoriti i o potpisu ugovora za taj posao vrijedan dva milijuna eura. Uprava HŽ holdinga nedavno je donijela program modernizacije i izgradnje voznog parka za HŽ vrijedan 6,5 miljardi kuna, a dio te proizvodnje preuzet će i naše radionice koje su se dokazale kvalitetnim projektima, kazao je.

Direktor Radionice željezničkih vagona Čakovec Dražen Vidović rekao je da su rekonsturirani vagoni stari između 25 do 30 godina, a vijek upotrebe im se produžio za 20 godina. (Hina/MJ)

 

Foto: Branimir Butnović, www.hznet.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox