Jeste li "dežurna žrtva" u uredu?

Neki ljudi su jako zadovoljni svojim poslom i, što je još važnije, svojom radnom okolinom i kolegama. No, neki svaki radni dan započinju s grčem u želucu, a taj grč, osim neugode, može prouzrokovati i ozbiljne probleme, piše tportal.hr.

 

Svaka osoba koja ima probleme na radnom mjestu, bilo s poslom ili s kolegama, doživljava to na svoj način i prolazi kroz svoju „noćnu moru“. Važno je pronaći uzrok svog problema i onda poraditi na rješenju, jer se u protivnom, silan stres može odraziti na vaše zdravlje.

1. Preopterećeni podanik
Nema baš pravo glasa, ali zato ima više posla nego u jednom radnom tjednu može odraditi. Drugi im slažu raspored, a oni samo slijepo izvršavaju, pritom ne dižući glavu s posla. Važno je izboriti se za sebe u ovakvoj situaciji i to najbolje racionalnim dogovorom s nadređenima.  

2. Brodolomac
Osamljenik koji silno želi pomoć ili vodstvo nadređenoga, ali ih ne dobiva? Ista stvar vrijedi i za kolege kojih jednostavno nema kad ih čovjek treba. Tu je također važno zauzeti se za sebe – tražiti podršku šefa i kolega sve dok ju ne dobijete. 

3. Frustrirani oganj
Frustracija definitivno proizlazi iz situacije u kojoj vaš krvnički rad nije priznat niti nagrađen, a to je ovdje slučaj. Zbog „ognjeva“ najčešće napreduje šef, a oni ne dobivaju zasluženo priznanje, a bome ni povišicu. Odredite svoje ciljeve, a potom ih prezentirajte šefu. Možda nećete odmah dobiti sve ono što zaslužujete, ali ćete dobiti informacije kako da poboljšate svoju situaciju. 

4. Otirač
Svi „pljuju“ po vama, a vi šutite i trpite? To svakako nije dobro jer ako stalno nagomilavate u sebi sve, prije ili kasnije će to izaći na površinu i to najvjerojatnije na ne baš najbolji način. Pronađite ispušni ventil ili dobrog terapeuta, a ako ovo zaista počinje utjecati na vaše zdravlje, dajte otkaz. 

5. Rob telefona
Ovi „jadnički“ dostupni su svojim šefovima 24 sata dnevno i uopće nemaju privatan život. Najbolje je da isključite mobitel kad dođete s posla, jer vaše privatno vrijeme je vaše privatno vrijeme i sve što trebate rijeite u radno vrijeme. Ako vam šef prigovori, pojasnite mu da niste njegov rob i da vam je vaše slobodno vrijeme vrlo važno.  

6. Meta zlostavljača
Šef vas konstantno vrijeđa, daje vam nemoguće rokove i ponižava vas pred kolegama… to ne samo da gomila stres, već je riječ o mobbingu.  Obratite se nekome tko je „iznad“ njega ili u najgorem slučaju nekome iz udruge za ljudska prava. 

7. Žrtva svih i svega
Ovim zaposlenicima baš ništa ne polazi za rukom. Oni su dežurna žrtva od koje se sve skriva, kolege im nisu naklonjene, šef ima neke druge miljenike… Zauzmite se za sebe pred svima, nametnite se, ali nemojte slučajno moljakati. Potrebno je zaraditi poštovanje kao vrijednog člana zajednice i  stvoriti opušteniju radnu atmosferu. (MJ)

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox