Josipović: Bude li "osvježenja" u Vladi ona trebaju biti poticajna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je danas nadu da će, ako dođe do "osvježenja" u Vladi koja je najavila premijerka Jadranka Kosor, ona biti poticajna za njezin rad.

 

Ako premijerka kaže da treba, sasvim sigurno treba. Naime, premijerka je ta koja o tome odlučuje i nadam se da će, ako bude te rekonstrukcije, ona biti poticajna za rad vlade - rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara trebaju li "osvježenja"u Vladi.

Predsjednik je na novinarska pitanja odgovarao u sklopu tradicionalne "Kave s građanima" u Uredu predsjednika.

Ponudi mađarskog MOL-a za otkupom dionica malih dioničara Ine, kazao je Josipović, nema se što prigovoriti jer je u skladu s načelima tržišne utakmice.

Međutim, naravno, tu bi trebalo vidjeti da li Vlada ima strateškog interesa i da li bi trebala nastojati da se dobije jednog dana većinsko vlasništvo Ine u hrvatske ruke. No, riječ je o tržišnoj utakmici u kojoj su pravila jasna - dodao je Josipović.

Govoreći o poplavama koje su ponovno pogodile Metković, rekao je kako je očito da se puno više moglo napraviti na prevenciji.

Nažalost nismo izvukli pouku iz zadnje poplave - rekao je Josipović dodavši kako je nužno napraviti sve da se takve poplave više ne ponove.

Iako još nije detaljno proučio novi Zakon o HRT-u, kazao je kako, načelno, smatra da je riječ o "razumnom kompromisu".

Naravno, nadam se da je računica takva da zaista omogućava HRT-u kao javnom servisu da u punoj mjeri obavlja svoju funkciju, a s druge strane omogućava komercijalnim televizijama da na tržištu ostvare uvjete za svoje postojanje. Na načelnoj razini, čini mi se da je napravljen kompromis - dodao je predsjednik Republike.

Josipović se, odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo i na svoje jučerašnje izlaganje na savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji gdje je upozorio na negativne posljedice pretvorbe i privatizacije.

Ponovio je kako najnovije izvješće DORH-a pokazuje da je broj predmeta vezanih uz kriminal u pretvorbi i privatizaciji tri put veći no 2005.

Tu ima jako puno posla i mislim da je prevažna zadaća da barem oni najteži slučajevi povrede prava i uzurpacije, otimačine, budu sankcionirani i da se dokine ono načelo koje je do sada vrijedilo 'tko je jamio jamio' te da se instalira novo - 'ili plati ili vrati' - naglasio je.

Komentirajući u tom kontekstu rad Državne revizije ocijenio je kako je ona "učinila što joj je bilo zadano", ali i zamjerio što nije podnosila kaznene prijave jer, ističe, Zakon o kaznenom postupku vrlo jasno govori da su državna tijela dužna prijaviti ona kaznena djela koja otkriju u obavljanju svoje dužnosti.

Državna je revizija, rekao je, do 2004. revidirala pola tvrtki, a onda je, upozorio je, Sabor iz nejasnih razloga, koji nisu opravdani, ukinuo Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije.

Dalje državna revizija nije ni mogla raditi, a do tada, što se tiče revizije, izvješće je bilo prilično detaljno i vrlo informativno i daje podlogu državnim tijelima da nastave na sanaciji pretvorbe i privatizacije - ustvrdio je.

U sklopu druženja s građanima, Josipović je primio i grupu slijepih i slabovidnih mladih osoba koja mu je predstavila projekt multisenzorne Taktilne galerije za slijepe i slabovidne osobe, autorice Nataše Jovičić. (Hina)

Foto: predsjednik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox