Josipović: EU ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke

Europska unija ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke na putu prema članstvu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu što ga je dao turskim medijima.

 

Na online stranici lista Today's Zaman, jednoga od dva turska dnevnika na engleskome, Josipović u intervjuu objavljenom u petak kaže kako je svjestan nelagode što je Turska osjeća zbog hrvatskoga bržeg približavanja, ali da je i Hrvatska bila izložena nekim nepravednim postupcima.

Mi u Hrvatskoj znamo da neke zemlje koje su ranije ušle u EU nisu morale odgovoriti na neka od pitanja na koja smo mi morali odgovoriti - rekao je, ali i upozorio na velike razlike između Hrvatske i Turske. "Turska je velika zemlja. Velika je i po broju stanovnika i u ostalim aspektima, pa je EU oprezan".

Josipović se slaže sa sve raširenijim mišljenjem da EU danas ima snažnije razloge da primi Tursku nego 2005. Osampostotni rast pokazuje snagu turskoga gospodarstva - rekao je on. Hrvatska podupire članstvo Turske u EU-u ispuni li kriterije. Ali ne bi u tome procesu trebalo biti novih uvjeta - rekao je Josipović. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox