Josipović: Kad sam rekao da u Haagu sjede pogrešni ljudi mislio sam na Čermaka i Blaškića

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući brojne reakcije u Hrvatskoj nakon njegovog razgovora s hrvatskim iseljenicima u New Yorku gdje je kritizirao Haaški sud, kazao je da su suđenja bila velika prilika da se pred lice pravde izvedu najodgovorniji, ali da to uvijek nije bilo tako.

Uz sve ono što je Haaški sud dobro napravio, nažalost nije do kraja iskoristio mogućnosti da se ispune načela pune pravednosti i jednakih kriterija za odgovornost, kazao je Josipović.

Josipović je rekao da je istaknuo, kao što je to učinio 1999. kada je dao ostavku na članstvo u komisiji za ratne zločine, da dugo vremena Hrvatska nije surađivala na odgovarajući način. Istaknuo je primjer Tihomira Blaškića, kada se pokazalo da je u slučaju Ahmića bio krivo optužena osoba. U tom kontekstu sam govorio i o drugim krivim osobama, kazao je Josipović i istaknuo primjer generala Ivana Čermaka. On je bio kriva osoba u Den Haagu. A takvih je bilo ne samo na hrvatskoj strani, bilo je i na srpskoj, bosanskoj, albanskoj, dodao je.

Jednaki kriteriji

Josipović je kazao da je za suđenja u Den Haagu potrošeno mnogo sredstava i resursa, a da nije ostvaren rezultat, prije svega ostvarenje pravde i pravednosti. Kada govorimo o kriterijima za suđenje za ratne zločine uvijek sam se zalagao i zalagat ću se za jednake kriterije, rekao je.

Upitan je li mislio i na generala Antu Gotovinu da je “kriva osoba u Den Haagu”, Josipović je kazao da nije spominjao imena. (Hina/jk)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox