Josipović: Nije važno tko će potpisati pristupni ugovor

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je u kontekstu zatvaranja poglavlja i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom nevažno tko će na kraju potpisati pristupni ugovor, kometirajući današnju izjavu premijerke Jadranke Kosor da će taj ugovor potpisati ona.

 

Već sam rekao kako bih volio da predsjednica Vlade RH što prije potpiše taj pristupni ugovor, rekao je Josipović novinarima u Uredu predsjednika, zamoljen za komentar te premijerkine izjave s današnjega HDZ-ova skupa.

 

Josipović: Odvojiti izbore od referenduma o pristupanju EU

Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne "kave s građanima", rekao je kako smatra da potpisivanje ugovora s EU nije moguće zloupotrijebiti u predizborne svrhe, te ponovio svoje stajalište kako parlamentarne izbore treba jasno odvojiti od referenduma o pristupanju EU.

Moj je jedini interes da se jasno odvoji izborni proces od referenduma - rekao je predsjednik Josipović i istaknuo kako bi, po njegovu mišljenju, referendum trebao biti iza parlamentarnih izbora. Tko će ugovor potpisati nije važno, najvažnije je da je posao pregovora završen zatvaranjem poglavlja, dodao je.

 

Josipović o pismu koje mu je uputio Aleksa Bjeliš

Upitan smatra li da su sveučilišta izložena političkom pritisku - kako to navodi rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš u pismu koje mu je danas uputio i u kojemu ga moli za hitan sastanak zbog političkoga i medijskog pritiska na sveučilište - predsjednik Josipović je kako rektorovo pismo još nije dobio, no da treba jasno razdvojiti eventualne nezakonitosti u radu sveučilišta od javne rasprave o zakonskim prijedlozima vezanima uz visoka učilišta.

Eventualne nezakonitosti ne smiju se generalizirati i time stigmatizirati cijelu sveučilišnu zajednicu. One se moraju ispraviti i vidjeti tko je za njih odgovoran, kao i u svim drugim slučajevima - rekao je predsjednik. Ističe, međutim, kako se ta pitanja ne smije povezivati s oponiranjem sveučilišta novim zakonskim prijedlozima.

Legitimno je pravo sveučilišta da sudjeluje u raspravi o novim sveučilišnim zakonima i da izlaze sa svojim prijedlozima, pa i da oponiraju onome što se predlaže iz Ministarstva. Uostalom, takva je demokratska procedura, Sabor će na kraju donijeti odluku. Isto tako, demokratska načela govore o pravu i mogućnosti zainteresiranih grupacija građana da sudjelujuju u tom postupku. Ne bi bilo dobro da se ikakav pritisak radi na sveučilište ili bilo koga drugoga kako bi odustali od svog prava sudjelovanja u javnoj raspravi - rekao je predsjednik.

 

Zagreb pride

Vezano u 10. Zagreb pride, koja se održava danas poslijepodne, istaknuo je kako očekuje da Zagreb pokaže demokratsko, tolerantno lice Hrvatske.

Očekujem da se ono što se dogodilo u Splitu više nikada neće ponoviti, pa naravno ni danas u Zagrebu, rekao je Josipović, odgovarajući na upit o njegovim očekivanjima vezanim za 10. Zagreb Pride.

Ponovio je da, u skladu s europskim načelima, svatko ima pravo mirno izražavati svoja stajališta, pa tako i pripadnici gay populacije, dodavši kako je uputio posebno pismo podrške koje će biti pročitano na današnjem skupu. (Hina/DK)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox