Josipović: Novinari su žrtve Uprava medijskih tvrtki

Zaista mislim da je rad medija jedan od stupova demokracije i da o novinarima uvelike ovisi kako će naša Hrvatska izgledati - istaknuo je čestitarskim tonom predsjednik Ivo Josipović na obilježavanju jubilarne 100. obljetnice novinarstva u Hrvatskoj, prenosi seebiz.eu.

'Nasilje prema novinarima je nasilje prema demokraciji i sustavu - ustvrdio je Josipović te nadodao da javna riječ nosi moralnu i duštvenu odgovornost, a neki puta 'kao u slučaju Ruande i ozbiljnu kaznenu odgovornost'.

Kao što ste prevažni faktor demokracije, isto tako utječete na živote ljudi, pa morate imati kriterije - poručujući novinarima da trebaju pisati što hoće, ali istovremeno biti spremni na kritike.

Novinare je ocijenio žrtvama 'Uprava medijskih tvrtki', a smatra i kako 'imaju problema s drugim partnerom', uzimajući za primjer tekstove 'koji nemaju veze s naslovom'. Osvrčući se na autorska prava, Josipovića ljuti copy-paste pristup prenošenja tekstova, a sam nema ideja kako bi se trebalo riješiti problem rata među privatnim i javnim medijima.

Javni servis mora ostaviti prostora da privatni mediji preživljavaju, ali ne treba ni ograničavanjem marketinga uništiti javne medije - istaknuo je Josipović.

Predsjednik medijima zamjera napade na ljude, podmetanje skandala, no ustvrdio je o da ljudi u medijima 'nisu ni bolji ni gori nego ostali ljudi', prenosi seebiz.eu.

Nesklon 'žutilu', govori da je vlasnicima argument za žutilo, prodaja, koja je naposlijetku ipak pala. Josipović bi želio imati na raspolaganju jedan ozbiljan medij. Objašnjavjući kako bi volio gledati operu ili sličnu ozbiljan program.

Na koncu Predsjednik je zaželio -Volio bih da Hrvatska bude dom kvalitetnih medija i dom sloboda uz pristojnu egzistenciju novinara.(MŠ)

Izvor: www.seebiz.eu

 

Naslov članka: Ivo Josipović: Hrvatskoj nedostaje jedan ozbiljan medij

Autor: Marina Šunjerga

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox