Josipović o Karamarku i Mesiću

Predsjednik Republike Ivo Josipović tvrdnje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da je ključne transkipte Haagu dostavio tadašnji šef POA-e i sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko smatra da su "to sve kontraproduktivni razgovori".

Podsjetivši da su svi dužni surađivati s Haagom i da je to državna politika koju je uspostavio još 1996. godine Ustavnim zakonom bivši predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Josipović je naglasio da je najvažnije raditi na tome da se utvrdi istina i da se uklone one kvalifikacije koje su nepovoljne za cijeli naš obrambeni rat.

Na pitanje je li netko u tom lancu suradnje s Haagom možda pogriješio, Josipović je odgovorio kako je "to teško sada govoriti".

Situacija je emotivna i svi sada žele naći nekog krivca, međutim, ističem još jedanput, suradnja s Haagom je državna politika još od predsjednika Tuđmana. Ono što je najvažnije je da nema krivotvorenja i neistina, a sve proceduralne stvari će se razjasniti - dodao je predsjednik.

Na pitanje kako komentira vladin prijedlog da Zakon o pravima branitelja postane ustavni zakon predsjednik je odgovorio kako to shvaća kao političku i moralnu poruku jer je ustavni zakon isto zakon.

Dakle, ništa se tu neće više postići osim simbolike i ne znam hoće li će to ostvariti onaj rezultat koji netko očekuje - dodao je.

Na komentar da se takav zakon mora donijeti dvotrećinskom većinom predsjednik Josipović je rekao kako treba proučiti Ustav pa će se vidjeti da je ustavni zakon te vrste zakon. Barem ovako kako je to rečeno, to nije promjena Ustava - zaključio je.  (Hina)

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox