Josipović: Očekuje nas revolucija interneta u javnoj upravi u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je u splitskom hotelu Le Meridien Lav otvorio 12. CARnetovu korisničku konferenciju, koja će se baviti novim izazovima interneta i elektroničke tehnologije i komunikacije, i tom je prigodom naglasio kako nas očekuje „revolucija interneta“ u javnoj upravi u Hrvatskoj.

Hrvatska akademska istraživačka mreža (CARnet) svoje je korisničke konferencije počela organizirati 1999. i trenutačno, kako je rečeno na otvaranju, više od 1.000 škola u Hrvatskoj svoje internet veze održava posredstvom te mreže.

Josipović je obraćajući se nazočnima istaknuo kako su internet i komunikacija elektroničkom tehnologijum od iznimne važnosti i za politiku te da on kao predsjednik tomu posvećuje veliku pažnju.

Želim biti e-predsjednik, kazao je Josipović, podsjetivši kako mu je internet pomogao i u kampanji na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Bio sam e-kandidat za predsjednika jer sam imao (internetsku) stranicu, koju su građani posjetili dvostruko više puta no svih ostalih kandidata zajedno, ustvrdio je.

Istaknuo je kako nas u Hrvatskoj „tek čeka revolucija interneta“ posebice u sklopu gospodarskih, upravnih i političkih reformi, u kojima želimo postići puno veću učinkovitost javne uprave, to jest javnu upravu učiniti servisom građana.

Ljudski čimbenik i njegova različita ograničenja – opravdana i neopravdana, možda su jedan od najvažnijih ograničenja u toim procesu, dodao je.

Po Josipovićevom tumačenju Hrvatska se treba ugledati na primjere kakvi već postoje u svijetu tako što su građanima razne prijave, potvrde i sl. dostupni „online“ da se ne bi čekalo satima a katkad i godinama na njih.

Josipović je podupro Ministarstvo znanosti koje, kako je rekao, nastoji da internet bude jedan od važnih medija u obrazovanju stručnjaka.

Kod nas postoje ljudi, snage i pamet koji su sposobni Hrvatsku učiniti e-državom, istaknuo je Josipović dodavši da će i 12. CARnetova korisnička konferencija, koja će trajati do 17. studenog, doprinijeti tomu.

Nazočnima se na svečanosti otvaranja skupa u ime premijerke Jadranke Kosor kratko obratio ministar znanosti Radovan Fuchs obećavši da će njegovo ministartvo financijski poduprijeti CARnetove projekte.

Prvo predavanje po otvaranju konferencije održao je makedonski predsjednik Đorge Ivanov, koji je predstavljen i kao jedan od inicijatora ustoličavanja interneta u akademskoj zajednici Makedonije.

Ivanov je istaknuo kako je „naša regija u povijesti bila stjecište raskrižja i susreta različitih civilizacija koje su ostavile traga“. „U budućnosti će raskrižja biti digitalna i oslobođena svih ograničenja“, kazao je Ivanov.

Za vrijeme konferencije, kako je najavljeno, održat će se više predavanja, 14 radionica, 2 okrugla stola i 11 prezentacija. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox