Josipović prvi raspisao natječaj za zapošljavanje mladih po Mrsićevom modelu

Ured predsjednika Ive Josipovića objavio je javni poziv za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volontiranje po modelu ministra Miranda Mrsića, javlja Večernji.hr.

Osim na web stranici Ureda predsjednika, poziv je objavljen i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mladi diplomanti mogu se prijaviti za radna mjesta jednog višeg stručnog tajnika, dva administrativna tajnika i četiri stručna suradnika u trajanju od 12 mjeseci.  U pozivu su navedeni propisani uvjeti za prijam na stručno osposobljavanje u kojem stoji kako polaznici sa srednjom stručnom spremom ne smiju biti stariji od 25 godina, a oni sa stečenim akademskim nazivom magistra struke ili stručnog specijalista i stručnim nazivom sveučilišnog ili stručnog prvostupnika ne smiju biti stariji od 29 godina.

Kako je  Zakon o poticanju zapošljavanja tek donesen, predsjednik Josipović jedan je od prvih koji su ideju ministra Mrsića proveli u djelo. Zakon, podsjetimo, osigurava stručno osposobljavanje mladih bez radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa. Rok je od jedne do dvije godine i to uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna. Osnovni je cilj zakona, koji je izazvao brojne kontroverze, povećati zapošljivost mladih bez iskustva, koji će uz rad pod nadzorom mentora imati plaćen radni staž i doprinose.

Kako su kritičari zakona spominjali mogućnost zlouporabe poslodavaca, predviđene su kaznene odredbe, odnosno novčane kazne od 50 do 100 tisuća kuna. (jh)

 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox