Josipović: U Hrvatsku treba uvesti kult rada, odnosno poštivanja i plaćanja rada

U Hrvatsku treba uvesti kult rada, odnosno poštivanja i plaćanja rada, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem Kongresu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

 

Imao sam priliku vidjeti od Kamenskog do cijele tekstilne industrije kako radnici naporno rade, uložili su cijeli svoj život u neku tvrtku, a ne mogu osigurati životnu egzistenciju, rekao je Josipović obraćajući se nazočnima na sindikalnom kongresu.
Društvo u kojem se radi, a ne prima plaća nije zdravo društvo, upozorio je predsjednik Josipović i pozvao socijalne partnere da učine sve kako bi se izgradili bolji međusobni odnosi i međusobno povjerenje.

Osvrnuo se i na tezu da menadžeri i kapital imaju samo jednu zadaću, a to je maksimaliziranje profita. To je duboko pogrešna teza koja je dijelom izazvala i veliku svjetsku gospodarsku krizu, smatra Josipović.
Također je na pitanje novinara komentirao današnji podatak o rastu BDP-a u trećem tromjesečju za 0,2 posto. Svaki takav podatak je dobrodošao, međutim, prerano je tvrditi da to znači izlazak iz krize, jer moramo biti svjesni da je za to potrebna uporna borba i socijalni dijalog, rekao je.

 

"Hrvatska ne može bez socijalnog partnerstva"

 

Skup je pozdravio i ministar prometa, mora i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuvši da Vlada smatra kako Hrvatska ne može funkcionirati bez socijalnog partnerstva. Trudit ćemo se da sve probleme rješavamo konsenzusom, a ne preglasavanjem, obećao je Kalmeta.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak naglasio je da socijalni dijalog treba dići na višu razinu ako želimo pokretanje gospodarstva, a poslodavci su spremni na kompromise i konsenzus.

Koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić ustvrdio je da su središnjice zajednički postigle to što nije bilo moguće u proteklih 20 godina - osiguranje prava građana na referendum. Sindikati ne trebaju nasjedati na umjetnu podjelu radnika na one iz javnog i one iz realnog sektora. Postoji samo podjela na rad i kapital, ističeRibić.  

Na dvodnevnom VI. kongresu SSSH sudjeluju izaslanici 17 građanskih sindikata koji bi sutra trebali izabrati novog predsjednika te sindikalne središnjice, a jedini kandidat je sadašnji v.d. predsjednika Mladen Novosel. (Hina)

 

Foto: www.predsjednik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox