Josipović: Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović objavio je na svom Facebooku profilu stavove na kojima temelji podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, ponovivši da ulaskom u zajednicu europskih naroda ne gubimo suverenitet te da je Unija po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu.

Obraćajući se prijateljima na toj društvenoj mreži, Josipović navodi da s pažnjom prati pozitivne i negativne reakcije, brige i nadanja pred referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te da stoga želi podijeliti neke od osnovnih teza na kojima temelji svoju podršku hrvatskom članstvu u EU.

Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i naroda, navodi Josipović i dodaje da u Uniji svaka država u procesu odlučivanja ima suveren i ravnopravni glas. Ulazak u EU kao zajednicu država i naroda će nam trajno osigurati mir i sigurnost, što je preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj.

Razvoj gospodarstva

Europska unija je zajednica vrijednosti a vladavina prava je jedna od temeljnih vrijednosti koja građanima u cijeloj EU pruža jednake šanse za uspjeh, istaknuo je Josipović. 

Efekte globalizacije ne možemo zaustaviti na svojim granicama, zajedno ih možemo neutralizirati, čak i iskoristiti za vlastiti razvoj, navodi predsjednik RH. EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 milijuna stanovnika. Tržišno gospodarstvo danas je jedini poznati i prihvatljivi model koji u današnjem svijetu nema alternative, ocijenio je Josipović te podsjetio da će Hrvatskoj kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj gospodarstva.  (Hina/jk)

 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox