Jug Sudana se sprema za referendum o neovisnosti

Stanovnici južnog Sudana u nedjelju održavaju referendum o odvajanju od sjevera zemlje i stjecanju neovisnosti što će, kako očekuju analitičari, podijeliti tu najveću afričku zemlju na arapsko-muslimanski i afrokršćanski dio, javljaju u petak agencije.

 

Spremni smo sto posto za taj veliki dan - kazao je potpredsjednik povjerenstva za organizaciju referenduma Chan Reec, prenosi France Presse. Na popisu birača za referendum je oko 3,9 milijuna Sudanaca, uglavnom iz južnog Sudana, ali i pripadnici manjina sa sjevera zemlje i dijaspora. Sudanski predsjednik Omar el-Bešir je u tijeku jednog od rijetkih posjeta Jubi, glavnom gradu juga zemlje, kazao da će "osobno biti vrlo žalostan ako se Sudan podijeli", ali da će poštivati odluku birača. Da bi rezultat bio valjan, mora glasovati najmanje 60 posto upisanih birača.

 Sudan ima 42 milijuna ljudi, od kojih osam do 10 milijuna živi u južnom Sudanu. Dvama područjima je od 1920. do 1947. vladala britanska kolonijalna sila koja je ograničila kretanje stanovništva juga i sjevera i poticala "anglikanizaciju" Juga kao protutežu Sjeveru. Sudan ima površinu od 2,6 milijuna četvornih kilometara, od toga gotovo 600.000 četvornih kilometara ili 24 posto ima južni Sudan. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox