Juncker: Eurozona će Španjolskoj postaviti vrlo teške uvjete za pomoć

Eurozona će Španjolskoj postaviti vrlo teške uvjete za bilo kakav eventualni paket pomoći, upozorio je čelnik ministara financija u zoni primjene jedinstvene europske valute Jean-Claude Juncker.

Postavit ćemo Španjolskoj vrlo teške uvjete, ali ne bi bilo u redu reći Španjolskoj unaprijed putem medija što od nje očekujemo, kazao je Juncker za Bayrischer Rundfunk prema priopćenju koje je objavila ta regionalna tv-postaja. Španjolsku u četvrtak čeka ključni test povjerenja ulagača na aukciji desetogodišnjih državnih obveznica.

Madrid se nada da će se njegovi troškovi zaduživanja sniziti nakon što je Europska središnja banka početkom mjeseca najavila kupnju obveznica zemalja eurozone koje se bore s krizom, kao što je Španjolska.

Intervencija ECB-a ovisi o tome hoće li Španjolska zatražiti pomoć od europskog kriznog fonda, čemu naizgled nije sklona, osobito ako se prinosi na obveznice zadrže na povoljnim razinama. Ulagači procjenjuju da će pogoršanje recesije i dospijeće duga od 30 milijardi eura u listopadu u konačnici ipak prisiliti Španjolsku da uskoro zatraži kompletan program pomoći. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox