Kad Karamarko dijeli: Čin generala dobilo 85 policajaca, pa čak i njegova tajnica

Neposredno prije smjene vlasti Hrvatska policija dobila je čak 85 novih generalskih činovnika i to u samo jednom danu, piše Jutarnji list.

Najviše zvanje dodijeljeno je čak i tajnici Ministarstva unutarnjih poslova Kristini Božinović, tjelohranitelju ministra Tomislava Karamarka i još uvijek aktualnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću koji je do sad imao samo čin samostalnog policijskog inspektora.

Karamarko je koristeći novu Uredbu o zvanjima regulirao činove policijskih službenika 2. prosinca, dakle dva dana prije izbora, mimo dosad uvriježenih pravila napredovanja.

Neviđeno: Policija sa stotinama generala

U 20 godina hrvatske policije taj najviši čin imalo je 39 policajaca, a ta je brojka doslovno preko noći uvećana na 124, odnosno za 85 policijskih generala. Oni bi u svim idućim kadroviranjima morali dobiti novo radno mjesto adekvatno svom činu, a riječ je o rukovodećim pozicijama zapovjednika i načelnika.

Umjesto uvođenja reda u policijsku organizaciju , ovakvom uredbom pogoduje se pojedincima i legalizira zatečeno stanje u kojem velik broj rukovoditelja nije ispunjavao uvjet znanja i radnog iskustva. Ne poznajem niti jedan hijerarhijski sustav u kojemu je moguće zaspati kao poručnik, a probuditi se kao general, niti policiju sa stotinama generala, rekao je za Jutarnji list Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije, a sada državni tajnik u MUP-u. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 12. prosinca 2011.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox