Kako je Bruno Orešar upropastio tri uspješne hrvatske tvrtke

Velelebno zdanje Hotela Novi, bivšeg tenisača Brune Orešara, u samo sedam godina doživjelo je potpuni krah, piše novilist.hr. S druge pak strane, radnici tvrtke Jadrankamen s Brača, čiji je većinski vlasnik upravo Orešar već četvrti dan štrajkaju zbog neisplate plaća, a i fizički su napali svog šefa.

Nadzorni odbor Jadrankamena pozvao je radnike na prekid štrajka, koji se negativno odrazio na ugovorene isporuke i poslove na gradilištima. Jedini način za prevladavanje aktualne krize je poduzeti sve moguće korake koji vode u smjeru normalizacije i funkcioniranja tvrtke budući da se sredstva potrebna za isplatu plaće i ostalih troškova mogu uprihoditi isključivo iz prihoda koje će tvrtka ostvariti svojim radom. Bilo kakve druge akcije štete ugledu, a i samoj opstojnosti tvrtke kao i povjerenju financijskih partnera, budući da se nalazimo na početku građevinske sezone  navodi se u priopćenju NO-a.

Svi bi bili "biznismeni"

Tenis me više ne zanima, danas je moj život biznis – tim je riječima Orešar započeo svoju poduzetničku karijeru. U narednih sedam godina uspio je nagomilati toliko dugova da ne isplaćuje plaće radnicima Jadrankamena, tvrtke Uzor, koja sada ide u stečaj, Hoteli Novi su za dlaku izbjegli stečaj, ima problema s Hanfom, dioničarima, bankama...

Nakon šest mjeseci neisplate plaće, splitski Uzor ide u stečaj, a šezdesetak radnica na burzu rada. Sindikalna povjerenica Ljiljana Šućur rekla je da joj je Orešar zaprijetio tužbom stoga može komentirati samo činjenice: Uzor postoji od 1946. godine. Imali smo 750 radnika, a spali smo na 105. Nekretnine su rasprodane jer ljudi očito nisu znali radit. Ostaje nam samo da poslušamo premijerku i s ovcama krenemo na Marjan.

Uspon i pad jednog "poduzetnika"

Družeći se s političkom elitom 90-ih počinje njegov poslovni proboj, a bio je i prijatelj bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, piše novilist.hr. Orešar je 1995. kupio Jadrankamen, najveću kamenarsku tvrtku s područja bivše Jugoslavije. Potom su uslijedile vrlo uspješne splitske tvrtke Monter i Uzor, koje su tada zajedno zapošljavale gotovo dvije tisuće radnika, imale atraktivne poslove. Danas se sve tri tvrtke nalaze u ozbiljnim poslovnim problemima, a Orešara se povezivalo i s aferom Hypo.

I tako je tzv. poduzetnik, Bruno Orešar, uspio upropastiti tri vrlo uspješne hrvatske tvrtke, a mi se pitamo: Pa kad će se više zaustaviti te kriminalne privatizacije. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox