Kako je Vesna Pusić naljutila Europsku komisiju

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naljutila je svojim packama i komentarima o dostavljanju popisa sudaca za arbitražu između Hrvatske i Slovenije Europsku komisiju, piše vecernji.hr

Vesna Pusić svojom izjavom da se Komisija nije održala svoje obveze prema kojoj je 15 dana od potpisivanja pristupnog ugovora trebala Hrvatskoj i Sloveniji dostaviti popis sudaca s kojeg se biraju oni koji će suditi o granici u Piranskom zaljevu. 

Zbog pristojnosti nećemo ništa komentirati – rekao je izvor iz Europske komisije, ali i dodao da će, budu li se “nepravedna” prozivanja nastavila, EK morati na njih službeno odgovoriti. Arbitraža o granici Hrvatske i Slovenije trebala je početi odmah nakon potpisivanja ugovora Hrvatske s EU. U arbitraži bi trebalo odlučivati petero sudaca, od kojih svaka zemlja imenuje jednog, a ostalu trojicu imenuje zajedničkim dogovorom odabirući s popisa koji predloži Europska komisija. 

Ako se ne uspiju dogovoriti o tri imena s tog popisa, umjesto njih s popisa birat će predsjednik Međunarodnog suda pravde. Vesna Pusić i slovenski kolega Samuel Žbogar trebali bi se sastati s povjerenikom Štefanom Fuleom. Ministrica očekuje da će dobiti popis kako bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti o trojici sudaca, ali u Komisiji nisu željeli reći hoće li doista predati taj popis odmah ili on još nije spreman. 

Ono čega se treba držati pravila su i rokovi i zato ćemo, s hrvatske strane, inzistirati da sada, kad smo već, prema mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, prekinemo tu praksu i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju, izjavila je za HTV Vesna Pusić. 

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox