Kako prijevoznici smanjuju svoj ugljični otisak i pomažu u očuvanju okoliša

Logističke kompanije sustavno i u sve većoj mjeri ulažu napore kako bi smanjile svoj ugljični otisak i tako očuvale okoliš.


Ta nastojanja mogu uključivati primjenu ekološki prihvatljivih praksi kao što je korištenje električnih ili hibridnih vozila, smanjenje potrošnje goriva i ulaganje u obnovljive izvore energije. Implementacija novih tehnologija, praćenje trendova i ulaganja u inovativni dizajn te razrađeni i certificirani sustavi praćenja zaštite okoliša omogućuju ovim kompanijama detektiranje pojedinih točaka unutar kojih mogu djelovati, a samim time i učiniti izvjesnu razliku unutar ekosustava. Zbog svega navedenog tvrtka cargo-partner posebnu pažnju posvećuje smanjenju svog ugljičnog otiska ulaganjem u fotonaponske sustave, poticanjem inovacija u transportu i upravljanjem zaštitom okoliša.

Fotonaponski sustavi

Tvrtka cargo-partner ulaže u fotonaponske sustave jer su jedan od najefikasnijih načina smanjenja ugljičnog otiska zbog toga što ne proizvode emisije CO2 ili druge štetne plinove prilikom proizvodnje električne energije.

Zahvaljujući fotonaponskim sustavima u novom logističkom centru u Zagrebu, cargo-partner čak 40% svojih potreba za električnom energijom tijekom zimskih mjeseci dobiva iz obnovljivih izvora. U ljetnom dijelu godine, taj postotak je i viši. Električnu energiju koju stvaraju fotonaponski sustavi tvrtka koristi za napajanje uređaja, a zahvaljujući svim prednostima ovog modela do kraja 2023. fotonaponske sustave planiraju ugraditi i na svojim tržištima u Sloveniji i Srbiji. Fotonaponski sustav koji cargo-partner ima postavljen u svome sjedištu u okolici Beča sastoji se od gotovo 1400 panela raspoređenih na 4000 m², koji mogu proizvesti 350 kWs električne energije.

Inovacije u transportu

Zahvaljujući mreži suradnika diljem svijeta, cargo-partner svojim klijentima osigurava rješenja usmjerena na smanjenje ugljičnog otiska u odnosu na tradicionalne metode prijevoza što u konačnici omogućava smanjenje emisija CO₂ za tisuće tona svake godine. Osim što u svome poslovanju kontinuirano istražuju načine kako smanjiti utjecaj na okoliš, cargo-partner ulaganjima potiče istraživanje i razvoj vozila na alternativne izvore energije. U cargo-partneru Bugarska  pokrenuta je suradnja s partnerom koji će lokalnu distribuciju vršiti električnim vozilima. Osim toga, izvršni direktor tvrtke cargo-partner Stefan Krauter je projekt izgradnje zrakoplova s kombiniranim krilima (BWB – Blended Wing Body) tijekom pet godina podržao donacijom od ukupno 1.000.000 eura. Riječ je o razvojnom projektu zrakoplova čija jedinstvena geometrija smanjuje aerodinamički otpor, povećavajući njegovu učinkovitost i smanjujući potrošnju goriva za čak 25 %.

Certifikati koji jamče kvalitetno upravljanje zaštitom okoliša

Certifikat ISO 14001 za upravljanje okolišem utvrđuje kriterije i okvir koji tvrtka ili organizacija može slijediti kako bi uspostavila učinkovit sustav upravljanja okolišem. Dizajniran je za bilo koju vrstu organizacije, bez obzira na djelatnost ili sektor, te upravi tvrtke i zaposlenicima, kao i vanjskim dionicima, pruža jamstvo da se utjecaj na okoliš mjeri i unapređuje. Tvrtka cargo-partner može se pohvaliti ovim certifikatom u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumunjskoj, a u planu su i dodatne certifikacije. Provedba svih mjera smanjenja utjecaja na okoliš za tvrtku cargo-partner ima niz benefita – uz okolišne, kao što je smanjenje proizvodnje otpada, smanjenje troškova, uz istovremeno povećanje troškovne učinkovitosti. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox