Kako se doista živi u najpoželjnijoj zemlji svijeta - Australiji ?

Nedavno smo pisali o tome kako je Australija svrgnula SAD s trona najpoželjnije zemlje za život, a dnevnik.hr je provjerio kakav je zaista australski standard.

Dvadesetdevetogodišnja Ivana Žuvela sa svojim je suprugom, koji je tamo rođen i odrastao, odlučila zajednički život započeti baš u Sydneyu.

Prvo što je Ivana uočila jest – ljubaznost. Ukoliko su neljubazni, zaposlenici na šalterima odmah dobiju otkaz. Otići u primjerice banku ili poštu ovdje je praktički užitak. To sam odmah primjetila - ljubaznost na svakom koraku, kaže Ivana.

Govoreći o australskom standardu Ivana ističe nešto što je za hrvatske prilike nezamislivo. Prosječna plaća je oko 4.000 kuna tjedno. A cijene hrane i odjeće su otprilike kao i u Hrvatskoj, opisuje Ivana australski standard.

Promet odlično funkcionira jer su kazne za prekršaje vrlo velike. Sydney je jako čist i uredan grad, a smeće se ne baca 'kako kome dođe' već jednom tjedno komunalni radnici dođu na vrata i uzmu kante s recikliranim i 'običnim' otpadom, opisuje Ivana svakodnevicu.

Radno iskustvo se može dobiti gotovo svugdje - doslovno pokucaš na vrata i pitaš mogu li ti dati priliku da stekneš iskustvo u poslu i onda ili volontiraš ili čak budeš i nešto plaćen u zamjenu za potrebno iskustvo, kaže Ivana koja je dobila posao u turističkoj agenciji, nakon što je u Hrvatskoj diplomirala povijest umjetnosti i talijanski jezik. 

Kao mlada i visokoobrazovana osoba ovdje osjećam veliku sigurnost - sve mogućnosti su otvorene neovisno o godinama, naciji ili vjeri, dodaje Ivana.

Kao jedinu manu spominje osjećaj nepripadnosti jer je uz 70% stranaca teško se osjećati kao doma. (jh)

 

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox