Kakva kriza: Čak 90 posto Hrvata kupit će poklone za Božić

Visa Inc. vodeća svjetska platna kompanija provela je istraživanje o tome kako će hrvatski građani trošiti svoje novce tijekom božićnih blagdana. Istraživanje je pokazalo da će Hrvati prije svega kupovati poklone djeci (62%), partnerima (53%) i rođacima (35%). Zanimljivo je da će tek 12% hrvata kupiti poklone prijateljima, a 1% kolegama na poslu.

 

Većina Hrvata je osjetila recesiju, ali unatoč tome velika većina će kupovati poklone za svoje voljene (90%), iako im je božićni budžet za ovu godinu manji nego za prošlu. Kada je u pitanju trošak za božićne poklone, većina Hrvata (36%) planira potrošiti od 100 – 400 kuna, dok jedna trećina (30%) planira potrošiti od 400 – 800 kuna.

Hrvati su, zanimljivo, prilično skromni sa svojim željama za Božić. Više cijene nematerijalne poklone, a prve tri želje su im zdravlje (46%), sreća (31%) i ljubav (22%). Više novaca kao želja je tek na 4. mjestu, a samo mali broj (4%) ispitanika želi luksuzni poklon. Ostale želje koje su spomenute su putovanja, male stvari, obiteljska okupljanja, a od luksuznih poklona automobili.

Plaćanje karticama

Istraživanje je također pokazalo da Hrvati preferiraju debitne i kreditne kartice kao način plaćanja za božićne poklone zbog praktičnosti (66%) i mogućnosti odgode plaćana (45%), ali isto tako radi kontrole troškova (20%) i sigurnosti (14%).

Jako važne stvari kod Hrvata za vrijeme božićnih blagdana su putovanja. Ali ove godine, zbog nestabilne financijske okoline, samo manjina od 12 % će putovati za božićne blagdane. Oni su većinom mlađi, s većim prihodima i samci. Visa istraživanje je provedeno na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 500 hrvatskih građana u dobi od 18 – 64 godine. (PS/JK) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox