Kakvi nas turistički trendovi očekuju tijekom ove i narednih sezona

Zahtjevi za putovanja, zdravstveni protokoli i protokoli čišćenja, sigurnosne mjere i ekološka održivost ostat će kontinuirane teme i u 2022. Putnici se polako izvlače iz ljušture izazvane korona krizom i ratom u Ukrajij, te u velikom postotku realiziraju sanjane praznike. No usprkos tome i dalje će u određenoj mjeri biti fokus na boravak diljem sigurnosno odgovornih odredišta. Tehnološka usluga i pravovremeno informiranje putnika od strane pružatelja usluga i nadležnih institucija bit će ključne stavke u ovoj sezoni, ali i u budućnosti.

Domaća turistička kompanija Croatia Luxury Rent, specijalizirana za ponudu luksuznog turizma, temeljem sustavne komunikacije s poslovnim partnerima i klijentima na europskoj i globalnoj razini, te istraživanja pojedinih tržišta, izradila je prognozirane trendove turističke industrije. Riječ je o pokazateljima koji će prema njihovim tvrdnjama uvelike utjecati na ostvarenje željenih rezultata po domaći turizam, prijevozničke usluge i ugostiteljstvo. Trendovi i novi smjerovi kretanja turističkog sektora, ali i navika turista, uvjetovani su promjenama koje su u najvećoj mjeri izazvale pandemija COVID-a i rat u Ukrajini. Temeljem prikupljenih podataka u nastavku donosimo zaključke o kretanju i kreiranju putnih trendova koji se očekuju tijekom 2022. godine, ali i nadalje.

Uloga tehnologije i njena primjena tijekom rezervacija, ali i svakodnevno tijekom putovanja nastaviti će rasti i zauzimati ključnu poziciju. Od digitalnih putovnica do obavijesti o putovanjima koje pristižu u stvarnom vremenu, tehnološka su rješenja koja će imati ključnu ulogu u informiranju gostiju i pružanju smjernica za sve odluke o putovanju.

Pružanje jasnih i trenutnih zahtjeva na mikro i makro razini prilikom posjeta našoj zemlji, te pravodobna ažuriranja podataka ukoliko se uvjeti putovanja promijene bit će od ključne važnosti za podršku putnicima tijekom putovanja. Osim toga, beskontaktna tehnologija i dalje će olakšavati iskustvo putovanja.

Biti će neophodno od strane turističkih subjekata, ali i nadležnih institucija primjenjivati inovativna tehnološka rješenja kako bi posjetitelje zaštitili i omogućili trenutni pristup neophodnim informacijama. Mogućnost naručivanja hrane ili usluga putem aplikacije i podrška putem komunikacijskih platformi rješenja su koja će turistima osiguravati bezbrižnost na lokaciji.

Velik broj posjetitelja naše zemlje naglašeno traži stručno vodstvo za svaki aspekt svog putovanja. Iako se u proteklim godinama planiranje putovanja moglo odvijati putem web-mjesta za recenzije ili laganog pregledavanja weba, sada se interes proširio na dodatne vidove informiranja. Na primjer kakvi su uvjeti ulaska u zemlju, gdje se provode brza testiranja, za što je sve potrebna Covid putovnica? Jesu li na snazi ​​određene zabrane ulaska u restorane ili na turističke atrakcije? Za mnoge putnike kreiranje dnevnih itinerera sada je mnogo složeniji proces tijekom kojeg žele biti sigurni da će stvari proći nesmetano i bez problema.

Turistički subjekti će morati naglašeno pojačati aktivnosti po tom pitanju – od komuniciranja zdravstvenih protokola po atrakcijama do uvida o tome gdje i kada treba izbjeći gužvu.  Turisti će ove sezone, ali i narednih uložiti dodatnu pažnju u planiranje putovanja i posljedično očekivati ​​personaliziranu podršku subjekata s ​​kojima putuju ili nadležnih institucija na lokaciji gdje se nalaze.

Kada je u pitanju smještaj, čistoća i sigurnost – riječ je o obaveznim aspektima u kontekstu usluge na lokaciji. Ponajprije zbog ključne zdravstvene sigurnosti. U kombinaciji s netaknutim iskustvima prirode, djelomičnom izoliranošću, ovi elementi daju dodatan osjećaj sigurnosti putnicima. Imajući to na umu, ključno će biti naglašavati protokole čišćenja, programe i ekološki prihvatljive izlete.

Održivost se pokazuje kao jedan od najbrže rastućih trendova u turističkoj i putničkoj industriji. Turistički trendovi koji okružuju ekološki prihvatljiva putovanja nastavit će rasti, budući da putnici u sve većoj mjeri paze na ekološke aspekte prilikom organizacije putovanja, ali i tijekom samog boravka.

Posjetitelji naše zemlje će sve više u ovoj i narednim sezonama tražiti ​​transparentnost kod primjene ekološke održivosti. Kako čovječanstvo postaje svjesno problema klimatske krize, raste i zabrinutost za smanjenje vlastitog utjecaja na ekologiju. Tako je čak 55% putnika koji će ovo ljeto posjetiti Hrvatsku u organizaciji Croatia Luxury Renta iskazalo očekivanje da im se ponude ekološki prihvatljivije mogućnosti putovanja i boravka na lokaciji. Nadalje, traže ponudu i usluge koje su usmjerene na održivost i primjereno zbrinjavanje otpada te čak i minimalno korištenje plastične ambalaže.

Domaći turistički subjekti i ponuđači će osim jasnih i temeljitih poruka o zahtjevima putovanja i protokolima čišćenja, morati svim klijentima pristupati s empatijom i podrškom. Ovaj aspekt je visoko rangiran u željama i traženjima korisnika. Prioritetno se traže fleksibilnost prilikom otkazivanja, potrebna izoliranost, paketi za rad na daljinu i sustavna briga za klijente.

Nakon dvije godine neizvjesnih pandemijskih događanja koji su značajno utjecali i promijenili turistička kretanja i navike, još uvijek ne možemo biti sigurni kako će izgledati budućnost putovanja. Pogotovo što su na horizontu nove nedaće uzrokovane globalnom ekonomskom krizom, inflacijom… Temeljem navedenih podataka danih od strane direktnih korisnika, barem stvaramo jasniju sliku što se od turističkog sektora očekuje. Zahtjevi za putovanja, zdravstveni protokoli i protokoli čišćenja, sigurnosne mjere i održivost ostat će kontinuirane teme u 2022. Putnici se polako izvlače iz ljušture izazvane korona krizom i u velikom postotku realiziraju sanjane praznike. No usprkos tome i dalje će u određenoj mjeri biti fokus na boravak diljem sigurnosno odgovornih odredišta.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox