Kalmeta obećao željezničarima pomoć

Pet željezničarskih sindikata danas je održalo prosvjed u Zagrebu. Kolona od 500-tinjak prosvjednika krenula je sa Glavnog kolodvora, zaustavila se ispred HŽ-ove direkcije u Mihanovićevoj 12 gdje su predali svoje zahtjeve, a potom krenuli prema Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

 

Kao razloge prosvjeda sindikalni predstavnici (Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat infrastrukture HŽ, Sindikat prometnika vlakova, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat tehničkog pregleda vagona) naveli su hitnu nabavu i isporuku kompletnog asortimana službene i zaštitne odjeće i obuće te hitno rješavanje grijanja u zimskom razdoblju u svim službenim i radnim prostorima u kojima borave radnici HŽ-Carga d.o.o. i HŽ-Infrastrukture d.o.o. Službeno očitovanje od uprava spomenutih poduzeća očekuju do 12. studenoga 2010.
Prosvjednici tvrde da Uprave HŽ Infrastrukture i HŽ Carga ne poštuju Zakon o zaštiti na radu i štede na zaštitnoj i službenoj odjeći i obući, što uključuje radna odijela, zaštitne cipele, kišna odijela i uniforme. Time su, tvrde sindikalci, preko leđa radnika u dvije godine uštedjeli 50 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta obećao je željezničarima hitno rješavanje njihovih zahtjeva. Kalmeta je podržao zahtjeve da se radnicima hitno nabavi zaštitna odjeća i obuća i osigura grijanje u službenim i radnim prostorima te je obećao da će se sutra sastati s Upravama HŽ Infrastrukture i HŽ Carga i tražiti od njih da svaki dan razgovaraju sa sindikalcima dok se to ne riješi. Sindikati su zadovoljni Kalmetinim obećanjem te će, ako se dogovoreno ispuni, odustati od novih prosvjeda, rekli su sindikalci.

Nakon prosvjeda priopćenjem su se oglasile i Uprave HŽ Holdinga, HŽ Infrastrukture i HŽ Carga ustvrdivši kako je "u postupku nabava odjeće i obuće koja dijelu radnika nije u potpunosti osigurana u rokovima propisanim Pravilnikom o službenoj odjeći i osobnim zaštitnim sredstvima, tako da će obveze HŽ Infrastrukture i HŽ Carga biti ispunjene bez obzira na prosvjede". (PS/Hina/MJ)

 

Foto: www.szh.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox