Kanada najuglednija zemlja svijeta, Hrvatske nema na popisu

Kanada je zemlja koja uživa najbolji ugled u svijetu, po američkom godišnjem istraživanju o reputaciji pedeset zemalja svijeta u 2011. godini.

Reputation Institute sa sjedištem u New Yorku htio je ovim istraživanjem ocijeniti "povjerenje, štovanje, divljenje i pozivitno mišljenje javnosti" prema svakoj od ovih zemalja te dojam o kvaliteti života, sigurnosti i brizi za okoliš u tim zemljama. Po odgovorima 42.000 ispitanika, Švedska je na drugom mjestu iza Kanade, a prate ih Australija, Švicarska i Novi Zeland. Japan je na 12. mjestu, a Francuska na 18.

Te su zemlje dobro ocijenjene zbog stabilnosti njihova demokratskog režima, visokog BDP-a po stanovniku, aktivnog načina života njihovih stanovnika, visoko razvijenog političkog sustava i neutralnosti prema političkim prevratima u svijetu. Presudnu ulogu u ocjeni ugleda imao je dojam sigurnosti koji ostavlja pojedina zemlja.

Pakistan, Iran i Irak vuku se na začelju popisa 50 promatranih zemalja, SAD je na sredini ljestvice, a Kina u zadnjoj trećini.

Meksiko, 24. po redu 2009. pao je na 35. mjesto. Grčka, Irska i Španjolska, tri zemlje zahvaćene dužničkom krizom - također su pale, a Njemačka, stabilan gospodarski orijaš, popela se sa 16. na 11. mjesto. Po podacima s internetske stranice reputationinstitute.com, Hrvatska nije na popisu tih 50 zemalja. (Hina/jk)

 

 


 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox