Kao bubrezi u loju: Šefovi državnih tvrtki i nakon smjene uživaju u nizu pogodnosti

Zbog menadžerskih ugovora smjena šefova državnih tvrtki slična je dobitku na lutriji, jer kako inače objasniti da bivši šef Janafa Ante Markov sjedi kod kuće i ne radi ništa za što mjesečno prima plaću od 17.000 kuna ili primjer bivšeg šefa Hrvatskih autocesta Stjepka Bobana koji je pri odlasku iz tvrtke uzeo 350.000 kuna otpremnine i službeni džip, piše Večernji list.

Slična je situacija i u Hrvatskim cestama, naime bivši šef HC-a Josip Škorić šest mjeseci nakon smjene ima pravo na plaću, a tvrtka mu plaća stan i režije. Nakon toga mora odlučiti hoće li uzeti otpremininu i otići ili prijeći na drugo radno mjesto.

Bivši šef Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta nakon smjene dobio je otpreminu od oko 18 plaća (300.000 kuna), ali se brzo snašao i preuzeo dužnost na čelu Inina poduzeća Crosca. Odnosno iz jednog državnog poduzeća prešao je u drugo.

Iako će većina smijenjenih šefova državnih poduzeća uzeti otpremnine i otići, Zlatko Rogožar ostat će u HŽ-u, kao i Leo Begović u HEP-u, dok će Jadranko Husarić poznat po aferi "safariju u Namibiji" ostati u Hrvatskim vodama.

Podsjetimo, Vlada Zorana Milanovića nedavno je ukinula astronomske otpremnine za šefove državnih poduzeća kako bi stala na kraj dosadašnjoj praksi. Smijenjeni šefovi državnih tvrtki moći će dobiti samo bonuse do 80 posto godišnje plaće u slučaju da tvrtka posluje s dobiti. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 25. travnja 2012.
Foto: Ilustracija 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox