Kapitalizam budućnosti: Honduras dobiva privatne gradove države

Vlada Hondurasa dopustila je osnivanje privatnih gradova-država takozvanih Charter Cities na svome teritoriju što se smatra očajničkim potezom zemlje u kojoj vladaju droga, nasilje i korupcija, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung.

U Hondurasu, zemlji koja ima najveću stopu umorstava na svijetu, privatnici bi uskoro trebali osnovati tri nova grada, s vlastitim zakonima, sudovima i policijom. Gradnja bi trebala početi za šest mjeseci, pri čemu bi posao trebalo naći 200.000 ljudi, prenosi HRT.

Na čelu privatnih gradova bit će guverner iza kojeg će biti nadzorni odbor. U početku će privatni ulagači određivati zakone, a demokratsko pravo suodlučivanja stanovnici bi trebali dobiti tek kasnije.

U gradovima će se morati poštovati ljudska prava i međunarodni propisi. Projekt je međutim izazvao otpor stanovnika u blizini grada Puerto Castilla, koji ne žele svoje posjede prodati za nastanak novih gradova. Oni tvrde da su investitori teroristi koji novac ulažu u ideju koja podsjeća na kolonijalno doba.

Inače, Honduras se smatra jednom od najopasnijih zemalja na svijetu, a nasilje je svakodnevica u većem dijelu zemlju. U neka područja policija se ne usudi ni kročiti, ili surađuje s uličnim bandama. (ps)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox