Karamarko prije izbora na brzinu postavlja oko 800 šefova u policiji

Sadašnja Vlada planira izabrati novog ravnatelja policije, a prije raspuštanja vlade formirati povjerenstvo koje će izabrati ostali rukovodstveni policijski kadar. Riječ je o 800 ljudi koje bi, 4 tjedna prije izbora, HDZ i Tomislav Karamarko postavili na šefovske pozicije, piše Jutarnji list.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je kako je će u četvrtak na dnevnom redu Vlade biti Uredbe potrebne za provedbu novog Zakona o policiji, a nakon tog Vlada će raspisati i javni natječaj za novog ravnatelja policije.

Novi zakon predviđa da se ravnatelja policije po prvi put bira na javnom natječaju na mandat od pet godina, dok se ostatak rukovodnog policijskog kadra i dalje bira internim natječajima.  

Oporba oštro kritizira novi zakon

Ranko Ostojić, SDP-ov kandidat za ministra unutrnjih poslova, komentirao je kako je Vlada ovaj zakon donijela ''na vrat – na nos'', a sada tehnička Vlada na odlasku donosi uredbe koje se nije usudio donijeti Sabor dok još nije bio raspušten.

Jedan od glavni oporbenih prigovora na ovaj zakon tiče se odredbe prema kojoj kandidat za glavnog ravnatelja policije mora imati najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 na mjestu rukovodećeg policijskog službenika. Drugim riječima, u idućih nekoliko godine neće moći biti izabran nitko tko u sustav nije ušao prije 2000., dakle još u vrijeme Franje Tuđmana.

Karamarko postavlja svoje ljude?

Iz ovih Karamarkovih poteza, jasno se da naslutiti da bi on na taj način u idućih pet godina na rukovodeće pozicije u policiji postavio ''svoje ljude''.

Ipak, uredbe donesene u mandatu tehničke vlade ići će na potvrdu novom sazivu Sabora. Iako nova vlada može izmijeniti sporni zakon i raspisati novi natječaj za glavnog ravnatelja policije, policijski rukovoditelji koji u mandatu ove nove vlade ostanu bez svojih položaja mogu istu tužiti s dobrim izgledima da sporove na sudu i dobiju. (jh)

 

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 9. studeni 2011.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox