Karamarko: Procesuiranja vraćaju dignitet antifašističkoj borbi

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prokomentirao je uhićenje bivšeg šefa karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda Josipa Boljkovca rekavši kako su oni koji su poslije rata ubijali nenaoružane, zarobljenike i civile kompromitirali antifašističku borbu, pa takva procesuiranja samo mogu vratiti dignitet antifašističkoj borbi.

Ljudi koji su poslije rata ubijali nenaoružane ljude, zarobljenike i civile samo su kompromitirali antifašističku borbu pa prema tome ovakva procesuiranja mogu samo vratiti dignitet antifašističkoj borbi, a do toga nam je svima stalo, rekao je Karamarko novinarima ispred Banskih dvora. 

Dodao je kako ne mu nije jasno zašto se neki toliko uzbuđuju zato što se ide u procesuiranje nekog poslijeratnog zločina. Ne govorimo o zločinima koji su počinjeni do 9. svibnja 1945. u ratnim borbama, dakle u nekakvim normalnim okršajima. Govorimo o zločinima koji su počinjeni nakon 9. svibnja 1945. godine, pojasnio je.

Upitan je li primjereno da policija šalje specijalce naoružane do zuba na čovjeka koji jedva hoda, Karamarko je rekao kako to ne ovisi o volji policije. Onaj koji je bio zadužen da operaciju sprovede, dakle realizira privođenje, ima pravilnik po kojem postupa. Ovisno o težini kaznenog djela takve se i mjere pripreme. Prema tome to nije stvar nekakve slobodnoumjetničke procjene, rekao je ministar Karamarko. Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kazao je, nije pratio, jer je bio u uredu i radio. (Hina/HT)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox