Karzai otvorio Loju džirgu

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pridružio se delegatima Loje džirge, velike skupštine plemenskih starješina i drugih uglednika, na kojoj bi trebali razgovarati o budućim odnosnima sa SAD-om i o pregovorima s talibanima.

Svečano otvaranje počelo je tradicionalnim recitiranjem stihova iz Kurana i nacionalnom himnom. Predsjednik Karzai, koji je zauzeo mjesto u prvom redu u zgradi politehničkog sveučilišta u Kabulu gdje se održava skupština, popeo se potom na pozornicu i započeo uvodni govor. Skupština se održava uz visoke mjere sigurnosti. Služba za zaštitu predsjednika kontrolira pristup kampusu a raspoređeni su i brojni policajci. Jedino je sudionicima skupa, njih približno 2000, dopušteno da uđu u zgradu gdje se održava sastanak kojemu su zaprijetili napadom talibanski ustanici.

Predsjednik Hamid Karzai sazvao je ovu Loju džirgu kako bi se raspravljalo o budućem strateškom partnerstvu o kojem Kabul pregovara s Washingtonom nakon završetka 2014., kad se predviđa potpuno povlačenje koalicijskih borbenih postrojbi. Trebalo bi se odlučiti i o novoj strategiji u pokušaju pokretanja mirovnih pregovora s ustanicima nakon ubojstva, 20. rujna, glavnog pregovarača bivšeg predsjednika Burhanudina Rabanija, kojega je napao samoubojica predstavljajući se kao talibanski izaslanik. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox