Katalonija želi neovisnost pod svaku cijenu

Katalonski predsjednik Artur Mas kani raspisati referendum o neovisnosti Katalonije čak i bez, ustavom zahtijevane, suglasnosti španjolske vlade.

Bilo bi normalno da se prvo pokuša raspisati referendum u skladu sa zakonom, a ako tako ne može, ipak ga raspisati,  rekao je Mas u srijedu, drugog dana zasjedanja oblasnog parlamenta u Barceloni.

Prirodna je evolucija da nacija raspolaže državom,  objašnjava Mas, dodajući da to nije raskid sa Španjolskom, jer u sklopu Evropske unije države mogu surađivati u golemom broju stvari.

U ponedjeljak je španjolska vlada Mariana Rajoya ponovo odbila odobriti Kataloniji poreznu autonomiju (kakvu ima Baskija). U utorak je katalonski Generalitet odlučio raspisati oblasne izbore 25. studenoga, više od dvije godine prije isteka mandata.

Ti bi izbori, savršeno legalni, tako bili svojevrstan referendum prije referenduma. Ako stranke koje podupiru izdvajanje Katalonije iz Španjolske prikupe više od 55 posto glasova, to će pobornicima katalonske neovisnosti dati krila.

S druge strane, tako postavljena predizborna kampanja gura u drugi plan sva ostala politička pitanja, pa čak i ekonomsku krizu. Ona je, štoviše, razbuktala katalonski separatizam, jer Katalonci smatraju da im, kao najrazvijenijoj oblasti, Španjolska oduzima previše kroz centralizaciju poreza i da Katalonija godišnje bespovratno daje ostalim regijama 16 milijardi eura.

Mas smatra da je pravo naroda na samoopredjeljenje iznad Ustava. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je za neovisnost 52 posto Katalonaca, ali to se u intenzivnoj kampanji može promijeniti i u jednom, i u drugom smjeru, piše jutarnji.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox