Katastrofa na pomolu: Prinosi na talijanske obveznice prekoračili psihološku granicu od 7 posto

Prinosi na talijanske 10-godišnje obveznice prekoračili su razinu od sedam posto koju mnogi analitičari smatraju neodrživom na dulji rok, usprkos najavi ostavke premijera Silvija Berlusconija.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi objavio je nakon ključnog glasanja u parlamentu da će podnijeti ostavku, nakon čega su tržišta dionica porasla na početku trgovanja da bi potom krenula silaznom putanjom.

Prag od sedam posto prinosa na državne obveznice psihološki je važan jer su Grčka, Irska i Portugal zatražili pomoć kada je postalo jasno da se prinosi neće spustiti s te razine.

Berlusconi je odlučio dati ostavku nakon što je rutinsko glasanje u parlamentu o prošlogodišnjem proračunu pokazalo da je izgubio većinsku potporu.

Nejasno je kako će se stvari dalje razvijati. Berlsuconi želi prijevremene izbore na kojima bi se natjecao kandidat po njegovom izboru. Da bi se izbori raspisali, talijanski predsjednik mora donijeti odluku o prijelaznoj vladi i odrediti hoće li je voditi političari ili tehnokrati. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox