Katastrofa: Zaposleno tek 40 posto radno sposobnog stanovništva

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 18,7 posto, što je za 0,8 postotnih bodova više u odnosu na stopu od 17,9 posto za studeni, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Na godišnjoj je pak razini stopa registrirane nezaposlenosti malo manja, za 0,1 postotni bod, budući je stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 2010. iznosila 18,8 posto, a za prosinac prošle godine 18,7 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, prema ukupnom aktivnom stanovništvu. Krajem prosinca 2011. godine na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 315.438 osoba.

Anketna nezaposlenost

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju prošle godine iznosila 12,2 posto, što je za 0,7 postotnih bodova viša stopa nego u istom razdoblju 2010. godine, pokazuje podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavio Državni zavod za statistiku. Prema Anketi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u trećem je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bila 214 tisuća nezaposlenih, što je 13 tisuća više nego u trećem tromjesečju 2010.

Treće tromjesečje, odnosno razdoblje od srpnja do kraja rujna, uobičajeno je, s obzirom na turističku sezonu i sezonsko zapošljavanje posebice u turizmu i s njim povezanim djelatnostima, razdoblje u kojem se u Hrvatskoj bilježe niže stope nezaposlenosti nego u ostalom dijelu neke godine.

Različiti podaci

Broj i stopa nezaposlenih prema Anketi o radnoj snazi bitno se razlikuju od administrativnih izvora.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u trećem tromjesečju 2011. registrirano je 285 tisuća nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija iznosila je 16,7 posto. U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 71 tisuću od podataka HZZ-a.

Usporedba podataka također pokazuje da je od ukupno 214 tisuća nezaposlenih prema Anketi njih 179 tisuće ili 83,9 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, dok ostalih 16,1 posto njih nije bilo zainteresirano za takvu prijavu. Istodobno pak od ukupno 285 tisuća registriranih u HZZ-u više od trećine njih, točnije 37,2 posto ili 106 tisuća, ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Po podacima iz Ankete, stopa aktivnosti (postotni udio aktivnog stanovništva u radnom sposobnom stanovništvu) u trećem je tromjesečju iznosila 46 posto, a stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) 40,4 posto. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox