Kerum opomenut s 20 000 kuna zbog sukoba interesa

Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je splitski gradonačelnik Željko Kerum u sukobu interesa jer je javno govorio o svojim tvrtkama i njihovim poslovnim planovima te će ga novčano kazniti s 10.000 kuna obustave neto plaće te s još 20.000 jer se dosad nije očitovao na pozive povjerenstva unatoč opomeni.

Osim toga, ta odluka će biti javno objavljena na trošak dužnosnika, najvjerojatnije u 'Slobodnoj Dalmaciji' - kazao je na sjednici u Hrvatskom saboru predsjednik povjerenstva Mate Kačan. Članica povjerenstva Jadranka Kolarević ocijenila je kako gradonačelniku Kerumu neće naštetiti ni opomena ni kazna od 20.000 kuna. To je sve što mi možemo iz svoje nadležnosti, a ostalo je posao birača na idućim izborima, koji će učiniti svoje - navela je Kolarević. Dodala je i kako su njegove gradnje, kao i odluka gradskog vijeća da se gradi na Marjanu, podložne inspekciji ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno da državna tijela, kako je dodala, tu imaju malo više posla nego povjerenstvo.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum prije je kreiran od političkih elita nego njima suprotstavljen - ustvrdio je član povjerenstva Vlaho Bogišić, navevši kako ga ne zanima hoće li Kerum biti novčano kažnjen ili ne jer je ionako rekao da može platiti svaku kaznu. Ustvrdio je i da bi se njime, kao splitskim gradonačelnikom -prije trebalo pozabaviti fenomenološki, a ne kao konkretnom osobom. Kačan je podsjetio kako se Kerum, unatoč opomeni, dosad nije očitovao u vezi s izgradnjom trgovačkog centra u Dujmovači, odnosno odlukom da tamošnje zemljište izgubi javnu namjenu i u vezi s gradskim plaćanjem geodetske izmjere za izgradnju ugostiteljskog objekta na Marjanu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat. Nije se očitovao ni o činjenicama u vezi sa slučajem tvrtke u kojoj je vlasnik, a prenio je upravljačka prava na povjerenika.

Kačan je najavio da će povjerenstvo od uprave za inspekcijske poslove ministarstva te od mjerodavnih gradskih služba zatražiti relevantne podatke o trima novim slučajevima povezanim s gradonačelnikom Kerumom. Povjerenstvo je, uz ostalo, dalo i mišljenje slunjskom gradonačelniku Ivanu Bogoviću da može rabiti službeni automobil u vlasništvu i na trošak grada za odlazak i povratak sa saborskih sjednica. (Hina/mš)

 

 

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox