Kinezi ukidaju radne logore

Foto: Shutterstock

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav "reedukacije radom" koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine, prenosi business.hr

Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa, javila je kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Vijest je potvrdio i ugledni časopis Caixin, ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene. Sustav radnih logora za reedukaciju u kineski je pravni sustav uveden 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente te sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna. List China Daily je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox