Kolike otpremnine će dobiti direktori državnih tvrtki?

Smjena vlasti sa sobom nosi i smjenu direktora državnih tvrtki. One koji nisu mandat odradili do kraja čeka izdašna otpremnina, ali sindikalisti smatraju da to i nije baš tako, piše Jutarnji list.

Otpremnine šefova državnih tvrtki nisu vezane kolektivnim ugovorom kao što je to slučaj s ostalim radnicima. Osim toga što su mnogostruko veće od radničkih otpremnina regulirane su i posebnim ugovorom. Ali većina otpremnina i nije tako izdašna kao što se mislim. Sindikalac Krešimir Sever ostao je iznenađen što dobar dio otpremnina ne prelazi cifru od 300.000 kuna

Niske otpremnine u odnosu na radničke

Predsjednik uprave Janafa Ante Markov tako neće dobiti 90.000 kuna neto otpremnine jer mu mandat istječe početkom 2012. godine. Iznos od 100.000 kuna trebao bi dobiti direktor Hrvatskih šuma Josip Škorić. Direktor Hrvatskih željeznica Zlatko Rogožar u slučaju smjene dobit će 169.000 kuna neto, a to je "manje od nekih radničkih otpremnina", komentira sindikalist Nenad Mrgan. Predsjednik uprave Odašiljača i veza Denis Nikola Kulušić otkrio je kako bi njegova otpremnina iznosila šest plaća ili 102.000 kuna neto. Darko Vuletić iz Hrvatskih šuma kaže da "nije siguran za otpremninu", ali da bonuse neće tražiti. Otpremnine i bonuse na planira tražiti niti Jadranko Husarić iz Hrvatskih voda. 

Najviše dobiva direktor HAC-a

Bilo je i onih koji nisu bili spremni otkriti kolike bi otpremnine dobili. U Plovputu su na novinarski upit kazali kako bi u slučaju smjene direktor Mate Perišić dobio 12 sadašnjih plaći "u koju je uključena i plaća njegovog radnog mjesta u Društvu na koje se rasporedi nakon opoziva", a u HEP-u je direktor Leo Begović upit preusmjerio na predsjednika Nadzornog odbora HEP-a Darka Horvata, koji bi trebao odlučiti o otpremninama i bonusima. Najviše otpremnine dobit će Jerka Jelića – Balte iz Plinacra, koji bi u slučaju smjene mogao dobiti 300.000 kuna neto otpremnine, dok bi Stjepko Boban, direktor HAC-a, mogao dobiti čak 400.000 kuna neto. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 15. prosinca 2011.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox