"Koliko je opravdano privatizirati HŽ Cargo?"

Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) pozvao je danas Vladu da prije odluke o privatizaciji HŽ Carga dobro promisli je li prodaja jedina moguća opcija i koliko je opravdana.

SHŽ je upoznat s namjerom Vlade da proda 74 posto udjela u društvu HŽ Cargo. Molimo da Vlada RH, prije konačne odluke, dobro promisli je li prodaja jedina moguća opcija i koliko je namjera prodaje opravdana, stoji u očitovanju o namjeri prodaje HŽ Carga koje je Vladi uputio predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač.

Sindikat pritom podsjeća na privatizacije Hrvatskog telekoma, banaka i Ine tvrdeći da je korist izvukao strani kapital, a ne građani.

Osvrćući se na tzv. liberalizaciju prijevoza robe željeznicom, na što se Hrvatska obvezala kroz postupak pristupanja EU, SHŽ upozorava kako se pod krinkom liberalizacije u Europi događa nešto sasvim drugo, a to je globalizacija.

Iako je cilj liberalizacije da se prijevoz robe željeznicom, uz velike državne kompanije, omogući i malim privatnim prijevoznicima, koji bi mogli biti fleksibilniji i jeftiniji, događa se da je takav oblik liberalizacije tek sporadična pojava. Umjesto toga, na sceni je globalizacija u kojoj velike državne kompanije iz većih država, gutaju željezničke kompanije iz manjih država. I dalje je sve državno, ali umjesto nacionalne države, vlasnik postaje strana - globalna, ili regionalna sila, upozoravaju iz SHŽ-a.

Također smatraju da u slučaju privatizacije HŽ Carga iz društva Održavanje vagona, koje je u 100 postotnom vlasništvu HŽ Carga, treba izdvojiti radionicu za lako održavanje putničkih vagona i unijeti je u vlasništvo HŽ Putničkog prijevoza. (Hina/jk)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox