Koliko su Hrvati zadovoljni godišnjim odmorom?

Još jedan produženi vikend je iza nas, a misli već odavno na nekoj sunčanoj plaži ili u hladu nekog kafića uz more. Časopis Direktor i konzultantska tvrtka Proago istražili su kako je godišnji odmor reguliran u hrvatskom privatnom te javnom sektoru, a sve u želji da saznamo ima li pomama Hrvata za produženim vikendima ikakve osnove.

Prema hrvatskom Zakonu o radu predviđen je minimalan broj dana godišnjeg odmora u jednoj godini i iznosi četiri tjedna (točnije 20 dana za rad 5 dana u tjednu te 24 dana za rad 6 dana u tjednu). Naravno, ukoliko određena djelatnost ima kolektivni govor, stvari su regulirane pojedinačno za svaku djelatnost.

I u privatnom i u javnom sektoru prevladava duljina godišnjeg odmora između 20 i 30 dana, s time da je postotak ljudi koji imaju manje od 20 dana godišnjeg odmora veći u privatnom nego u javnom sektoru. Zanimljivo je i da se taj broj sukladno zakonu povećava u većoj mjeri u javnom nego u privatnom sektoru.

Kada je riječ o naknadi za korištenje godišnjeg odmora, iliti regresu, očekivano se u većoj mjeri isplaćuje u javnom sektoru nego u privatnom, no s obzirom na najnovije poteze Vlade oko ukidanja regresa, možda se i ovo uskoro promijeni. Zasad se u javnom sektoru 82% ispitanika izjasnilo da prima regres, dok u privatnom sektoru čak 55% ispitanika ne prima regres.

"Burnout sindrom"

Ako ispitanike pitate smatraju li da je 20/24 dana godišnjeg odmora premali zakonski minimum, 50% zaposlenih u javnom sektoru reći će da nije, dok će 40% zaposlenih u privatnom sektoru reći da je. To možda dolazi od iskustva rada u privatnom sektoru koji je često znatno stresniji te dovodi do „burnout sindroma“ koji naprosto zahtjeva više slobodnog vremena. Iznenađuje možda to da ovaj postotak u privatnom sektoru nije veći.

Većina ispitanika iz oba sektora izjavila je da im se godišnji odmor produljuje s obzirom na radni staž, stručnu spremu i sl., kada je to predviđeno kolektivnim ugovorom te da poznaju odredbe Zakona o radu koje se tiču godišnjeg odmora i isplate regresa.

S obzirom da nam na posao dnevno otpada barem 7-8 sati, odmor je od krucijalne važnosti, no još je važnije zaposlenicima osigurati kvalitetne uvjete rada i pozitivnu radnu atmosferu, pa se tada možda godišnji odmor neće čekati kao ozeblo sunce.(PS/JK)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox