Komarica: Imovina Hrvata se sustavno uništava

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je načelnika policijske uprave u Banjoj Luci Darka Ćuluma kako se napadi na Hrvate povratnike u Republiku Srpsku nastavljaju te da se, unatoč jamstvima vlasti, sustavno uništava njihova imovina, prenijela je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA).

Biskup Komarica u tom je povodu Ćulumu uputio pismo u kojemu je upozorio na niz napada na imovinu hrvatskih povratnika u Banjoj Luci i Prijedoru. Biskupa su o tome izvijestili župnici, upozorivši na brojne provale u hrvatske kuće u Šimićima i Ivanjskoj te o bezobzirnu uništavanju imovine povratnika u selu Raljašu.

Mjesna policija zna za te izgrede, no ne čini ništa kako bi ih spriječila ili pronašla počinitelje, upozorio je biskup Komarica. Također ističe kako se na taj način izravno dovode u pitanje obećanja o nesmetanu povratku prognanika što ih daje predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Temeljna ljudska prava za Hrvatske građane ne postoje

Biskup Komarica zatražio je od načelnika Ćuluma da učini sve da se otkriju počinitelji napada na imovinu hrvatskih povratnika jer je to - jedini način da se smiri sve napetije stanje na terenu. Povratnici su ponovno ugroženi u svojim temeljnim ljudskim pravima - napisao je banjolučki biskup, pozvavši načelnika policije Ćuluma da javnost što prije izvijesti o poduzetim mjerama. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox