Konačni obračun u HDZ-u, izborni sabor stranke 20. svibnja

Petnaesti opći izborni sabor HDZ-a održat će se 20. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kako bi na istom mjestu podsjetio na prve sabore HDZ-a kada je stranku vodio dr. Franjo Tuđman, najavila je predsjednica stranke Jadranka Kosor, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća.

Kosor je kazala da je Predsjedništvo stranke i Nacionalno vijeće jednoglasno odlučilo da se unutarstranački izbori od temeljnih ogranaka do županijskih odbora održe od 11. veljače do 5. svibnja 2012. Predsjednica HDZ-a rekla je da su se dogovorili i za izborne kvote te način određivanja broja izaslanika na općem saboru. Dodala je da će općem saboru ukupno prisustvovati 2200 izaslanika, a kriteriji za njihov izbor po pojedinim županijskim organizacijama bit će dosadašnje kvote, broj članova stranke u pojedinim županijskim odborima te rezultati na parlamentarnim izborima. Po kvotama na županijskim razinama bit će izabrano devet izaslanika, a ostalo će biti izaslanici mladeži HDZ-a, utemeljitelja stranke, te zajednice žena Katarina Zrinski, kazala je Kosor.

Predsjednica HDZ-a rekla je kako očekuje više kandidata za sve dužnosti u stranci. Istaknula je važnost da se svim kandidatima od temeljnog ogranka do kandidata za predsjednika stranke osiguraju jednaki uvjeti do općeg izbornog sabora, kao i na samom saboru. Podsjetila je i da se status kandidata za sve vodeće funkcije u Predsjedništvu stranke stječe određenim brojem potpisa izaslanika na 15. općem saboru. Kosor je rekla i da su se na Nacionalnom vijeću, na prijedlog Predsjedništva HDZ-a, dogovorili da svaki od kandidata za predsjednika, zamjenike, potpredsjednike i članove Predsjedništva može sudjelovati samo u izbornom procesu temeljnog ogranka u onim organizacijama u kojima pripada.

Na novinarski upit koliko je glasova izaslanika potrebno za kandidature, Kosor je rekla da je to određeno statutom stranke. Tako je 400 potpisa izaslanika potrebno za predsjednika stranke, 300 za zamjenika, a 250 za potpredsjednike. Uz to, dodala je, svaki izaslanik može potpisom poduprijeti više kandidata. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox