Konačno 28. zvijezda na europskom nebu

Ministar Slavko Linić u ponoć je na graničnom prijelazu Bregana, nakon pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, skinuo carinske oznake. Nakon skidanja tabli podignute su zastave Europske unije i Hrvatske. Orkestar nacionalne porezne i carinske administracije Mađarske u ponoć je svirao Odu radosti, piše Večernji.hr.

Deset minuta prije ponoći pušteni su posljednji putnici po "starom" režimu kojima je ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar na dar uručio majicu. Prvi putnici koji su prešli granicu po "novom režimu" dobili su također na dar majice nakon čega je uslijedio vatromet.

"Danas je veliki radostan dan za RH, dan kada otvaramo novo poglavlje. Ovo je dan kada se ostvaruju snovi, ne samo ove već i mnogih prethodnih generacija. Europa je bila, jest i bit će ideja kojom pripadamo, ne samo zbog geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti" rekao je predsjenik Ivo Josipović na Trgu bana Josipa Jelačića na kojem je upriličena proslava građanima i visokim dužnosnicima.

Premijer Zoran Milanović je naglasio kako je Hrvatska izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije. Time je san nakon deset godina teških pregovora konačno ostvaren i Hrvatska je postala 28. zvijezda na Europskom nebu. (Izvor: Večernji.hr.) PS/S.P.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox