Končar opet kreće u utrku za brodogradilište i sad želi Brodotrogir

Za privatizaciju trogirskog brodogradilišta zainteresirane su tvrtke Jadranska ulaganja Danka Končara i More Trogir Slobodana Ljubičića, a Vlada će Brodotrogir prodati povoljnijem ponuditelju nakon što ocijeni pisma namjere koja su stigla u Ministarstvo gospodarstva, najavljeno je na sjednici Vlade.

Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, Jadranska ulaganja, More Trogir i Nesma holding iz Saudijske Arabije u lipnju su izrazili interes za kupnju Brodotrogira, no Saudijci su u međuvremenu odustali. Sada pokrećemo postupak ocjene ponuda nakon čega ćemo donijeti odluku o privatizaciji te dionice Brodotrogira u vrijednosti od 117 milijuna kuna prodati povoljnijem investitoru, napomenuo je Čačić.

Kako je prva ponuda Jadranskih ulaganja za kupnju trogirskog škvera bila odbijena jer u Vladi nisu bili zadovoljni kvalitetom ponuđenih jamstava, zanimljivo je da sada u Vladi neslužbeno ocjenjuju da su nova jamstva dobra, i to kod oba ponuditelja. Ministarstvo gospodarstva zatražilo je od Končara i Ljubičića da do 10. srpnja potvrde koju vrstu i visinu jamstva su spremni ponuditi. Iz Ministarstva sada neslužbeno izražavaju zadovoljstvo jer su obojica ponudila i bankarsko i korporacijsko jamstvo. Obje ponude također predviđaju zadržavanje brodograđevne djelatnosti nakon privatizacije u kombinaciji s turističkom djelatnošću u sklopu marine, a Ministarstvo gospodarstva treba proučiti zadovoljavaju li ponuđeni omjeri utvrđene kriterije.

Nakon što se odabere investitor, plan restrukturiranja brodogradilišta ponovno moraju odobriti Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Po neslužbenim informacijama, Končar, koji se sada umjesto s Jadranskim ulaganjima javlja s tvrtkom Kermas energija, nudi stari plan restrukturiranja, ali s novim brojevima, a Ljubičić potpuno novi plan, pa će za njegovo odobrenje trebati više vremena. Što se tiče privatizacije Brodosplita, u Ministarstvu gospodarstva nadaju se da će ugovor sa samoborskim DIV-om biti potpisan tijekom ljeta, te najavljuju da će idućeg tjedna Vladi pružiti preciznu informaciju o situaciji oko privatizacije splitskog škvera. (Hina/HT)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox