Koncentracija otpada na dnu Jadrana među najvišima je u Europi

Istraživači sa Sveučilišta u Zagrebu vođeni dr. sci. Bojanom Lazarom otkrili su da više od trećine od 54 kornjače koje su pregledali, u svojoj utrobi imaju neku vrstu otpada. Pronađeni otpad činile su plastične vrećice, folija, konopci i ribarski najlon, što je u mnogim slučajevima uzrok ugibanja ovih životinja, piše net.hr.

Područje sjevernog Jadrana jedno su od dvaju najvažnijih staništa u Sredozemlju za razvoj kornjača, piše net.hr. Moramo saznati više o Jadranu kako bismo pomogli kornjačama na njihovom putovanju Mediteranom. Kornjače jedu gotovo sve, a plastika jako dugo ostaje na dnu i zato moramo početi paziti što sve bacamo u Jadransko more - prioćila je znanstvena novakinja Romana Gračan s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, koja je također sudjelovala na ovom istraživanju.

Količina otpada na dnu Jadrana među najvećima je u Europi. Odmah iza njega je Keltsko more i sjeveroistočni dio Sredozemnog mora, navodi net.hr. Jadransko more otpadom zagađuje oko četiri milijuna ljudi, a za vrijeme turističke sezone taj se broj ušesterostruči.(MŠ)

 

Izvor: www.net.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox