Konzumovi radnici traže veće plaće

Sindikat trgovačkog lanca Idea u Srbiji, u vlasništvu Agrokora za svoje radnike je izborio 10 posto višu plaću. Povećanje plaće mogli bi dočekati i radnici Konzuma kojih je više od 11.000, piše Poslovni dnevnik.

Povećanje plaća stiglo je u prosjeku od 10 posto, a odnose se na period na tri godine. Na upit o tome da li bi moglo doći do povećanja i  u drugim tvrtkama unutar koncerna iz Agrokora odgovaraju: Za ostale kompanije, članice koncerna Agrokor, pregovori za nove kolektivne ugovore upravo su u tijeku. 

To bi zasigurno bila posebno dobra vijest za radnike Konzuma kojih ima više od 11.000 i broji 5500 članova Sindikata trgovine Hrvatske. Pregovore o povećanju plaća potvrdila je i predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišljević: Točno je da pregovaramo o uvjetima za iduću godinu. Dobili smo prijedlog poslodavaca u kojem materijalna prava radnika ostaju ista kao prije, no mi ćemo, to vam mogu reći, tražiti najmanje 10 posto veće plaće. Primanja u Konzumu nisu se mijenjala posljednjih pet godina kolektivnim ugovorom, ali smo se kod velikog broja radnika izborili za povećanje koeficijenta.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić obvezao se u slučaju preuzimanja Mercatora povećati plaće i prava radnicima slovenskog trgovačkog lanca. Kada govorimo o plaćama u koncernu Agrokor prošle godine su najveće plaće imali djelatnici Jamnice u iznosu od 6010 kuna, a najmanje u Konzumu od 4216 kuna i u Tisku 3573 kuna. U slučaju preuzimanja Mercatora koncern će dobiti još 28.480 radnika i tada bi ukupno mogao imati više od 60.000 ljudi. (HT)

 

Izvor: Poslovni dnenvik, 17. studenog 2011.
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox