Kosor: Hrvatska i Turska imaju zajedničke poglede o Bosni i Hercegovini

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u službenom dvodnevnom posjetu Turskoj, izjavila je u petak u Ankari nakon sastanka s domaćinom, turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, da dvije zemlje imaju zajedničke poglede na Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu s tri konstitutivna naroda.

 

Mi se zauzimamo za opstanak i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države s tri konstitutivna naroda - rekla je Kosor novinarima govoreći o stajalištu hrvatske vlade i dodala da Hrvatska i Turska imaju "zajedničke poglede" po tom pitanju.

Iznimno smo zainteresirani za prilike u Bosni i Hercegovini... podupiremo njezine strateške ciljeve - dodala je premijerka, izrazivši zadovoljstvo što je BiH dobila Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Istaknula je da su Hrvatska i Turska, koje njeguju "primjerene" odnose i nemaju niti jedno otvoreno politočko pitanje, saveznice u NATO-u te podsjetila na potporu koju je Turska pružala Hrvatskoj na putu u Sjevernoatlantski savez.

Kosor je na sastanku Erdogana izvijestila o završetku hrvatskih pristupnih pregovora, a novinarima rekla da "Turska sa zanimanjem prati taj naš put i posao". Prema njezinim riječima, dvije se strane slažu i oko proširenja Europske unije (EU).

Mi smo usuglasili stajalište da europska perspektiva mora biti otvorena za sve europske zemlje koje ispunjavaju kriterije - rekla je Kosor.

Obraćajući se novinarima premijerka je spomenula i gospodarsku suradnju između dvije zemlje, ustvrdivši da ti im "puno prostora" za napredak.

Predala sam popis tvrtki zainteresiranih za ulaganja u Tursku - kazala je Kosor i dodala da je turskom premijeri prenijela da je "Hrvatska otvorena za turska ulaganja".

Čestitala je Turskoj na gospodarskom uspjehu jer, kako je kazala, "dok svijetom hara kriza Turska će ove godine zabilježiti rast od 11 posto".

Najavila je da će u subotu u Istanbulu turskim gospodarstvenicima predstaviti 30 velikih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Turska je, kako je kazala, članica G20 i kao takva "šesta ekonomija u Europi i 11. u svijetu". Pojasnila je da je Hrvatska posebice zainteresirana za suradnju u turizmu i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je broj turskih turista u Hrvatskoj ove godine 45 posto veći nego lani. Najavila je također i mogućnost suradnje u prometu, tj. projektu Cargo 10 u kojem, osim hrvatskih, sudjeluju slovenske i srbijanske željeznice.

Premijer Erdogan je ustvrdio da je robna razmjena između dviju zemalja "nedovoljno iskorištena" i izrazio želju da se ona do 2013. poveća na milijardu eura, spomunvši mogućnost zajedničkog izlaska na treća tržišta, poput BiH.

Šefica hrvatske vlade pozvala je Erdogana da posjeti Hrvatsku. (Hina)

 

Foto: vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox