Kosor: Izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi krše Ustav

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je na konferenciji za novinare da će ta stranka Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslati izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, jer su njima narušena neka od temeljnih načela Ustava.

Kosor je rekla da su izmjene tog zakona modelirane prema nekim dužnosnicima vladajuće koalicije, a prije svega SDP-ovcu Zlatku Komadini, bivšem županu Primorsko-goranske županije. Tim zakonom su prema našem mišljenju narušena neka od temeljnih načela Ustava, kazala je Kosor. Smatra kako zakon nije predvidio situaciju kakva sad postoji u Primorsko-goranskoj županiji gdje su na prošlim lokalnim izborima župan i njegov zamjenik izabrani neposredno

Kosor je kazala da se radi o lošem presedanu koji će otvoriti mogućnost manipulacija i s drugim zakonima koji će se oblikovati prema trenutačnim potrebama vladajuće koalicije. Istaknula je kako su župan i njegov zamjenik, gradonačelnik i načelnik izabrani u skladu sa zakonom kakav je vrijedio u trenutku kad su izabrani te da svaka izmjena tih temeljnih načela narušava vladavinu prava.

Hrvatski sabor izmijenio je 22. prosinca 2011. Zakon o izborima načelnika, gradonačelnika i župana te Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Po tim izmjenama, koje su predložile stranke vladajuće koalicije, u slučajevima kada općinskom načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika što je nespojiva dužnost, u toj lokalnoj ili regionalnoj jedinici ne bi se raspisivali i održavali prijevremeni lokalni izbori. Dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba do provedbe redovitih izbora obnašao bi njegov zamjenik. (Hina/HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox