Kosor o ''normalnom procesu'': Izvješće o Poglavlju 23 dodatno pojašnjeno na zahtjev EK

Premijerka Jadranka Kosor, komentirajući na zamolbu novinara zahtjeve Bruxellesa o monitoringu za ratne zločine i procesuiranje ratnih zločina, izjavila kako je izvješće o Poglavlju 23 dodatno objašnjano na traženje Europske komisije i svih onih koji ga trebaju razmotriti te da je to nešto normalo u procesu.


Kako je rekla premijerka, trebalo je razjasniti neke činjenice koje su precizno i jasno iznesene u izvješću, a taj je dio posla obavilo Državno odvjetništvo RH. To je nešto normalno u procesu i mi smo to učinili prošlog vikenda, a odnosi se upravo na procesuiranje ratnih zločina - rekla je Kosor odgovarajući na novinarska pitanja nakon današnjeg posjeta glinskoj Kaznionici.

Mislim da smo tu pokazali snagu i odlučnost za raditi sve poslove koji su u interesu RH, a ne samo za završetak pregovora - istaknula je premijerka. Podsjetila je kako će se za ratne zločine suditi na četiri suda i da su u skladu s tim pojačani kapaciteti te da se o tome izvijestila Europska komisija u zadnjem izvješću o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Izvješće o rezultatima svih naših napora vezanih uz Poglavlje 23 ne obuhvaća samo poslove koje obavlja Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa, nego i Državno odvjetništvo kao potpuno neovisno tijelo, rekla je Kosor. Zato je izvješće o Poglavlju 23 objedinjeno kao zajedničko i poslano u Bruxelles, rekla je premijerka i naglasila da je to "sve očekivano i pod kontrolom i sve ide prema planu".

 

''Borba protiv korupcije ide dalje''

Dakako da je normalno da država koja želi završiti pregovore mora biti spremna na neprekidno pojašnjavanje i mi smo prvi jasno rekli da - i kad zatvorimo Poglavlje 23 - posao nije gotov i da ćemo i dalje morati puno raditi - rekla je premijerka. I mi i Europska komisija danas nadziremo sva poglavlja koja su privremeno zatvorena, i to nije ništa novo ni neuobičajeno, rekla je Kosor.

Neprekidno nadziremo i sami sebe i stavljamo nove zadaće pred sebe, kazala je Kosor te najavila da će uskoro pustiti u vladinu proceduru i donijeti novi kazneni zakon po najvišim standardima. To je zakon svih zakona i njegovo donošenje smo si postavili kao cilj" - rekla je, napominjući kako to nema veze sa zatvaranjem Poglavlja 23 i završetka pregovora s Europskom unijom.

Na pitanje mogu li izjave bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca naštetiti pregovorima s Europskom unijom, Kosor je odgovorila kako je Komisija prepoznala sve ono što smo napravili u borbi protiv korupcije i kriminala. Pogledajte i posljednju reakciju potpredsjednice Komisije zadužene za pravosuđe (Viviane Reding), koja kaže da je impresionirana onim što je Hrvatska napravila u području pravosuđa, poglavito u borbi protiv korupcije i kriminala. To ističu i dužnosnici Komisije, ali i kolege premijeri s kojima razgovaramo, rekla je Kosor.

Pokazujemo snagu i odlučnost i moramo se i dalje boriti da pravosuđe, sudovi i policija i sva istražna tijela ne budu pod političkim pritiskom, nego da rade isključivo u skladu s hrvatskim zakonima. Borba protiv korupcije ide dalje - poručila je Kosor. (Hina/SJ)

 

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox